Nedimović: Posle 30 godine srpska piletina na EU tržištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 14:20

Nedimović: Posle 30 godine srpska piletina na EU tržištu

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU. "Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili", poručio je Nedimović iz Brisela . >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

”Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost”, ocenjuje Nedimović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedimović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

”Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi- da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Posle 30 godina piletina iz Srbije na tržištu EU

Izvor: RTS, 28.Sep.2021

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović u Briselu se dogovorio o početku odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU. . "Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.