Neće biti sastanka s Vučićem pre 6. oktobra, a onda je Kurti zapravo opet pojasnio da krši ranije dogovore

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 15:32

"Neće biti sastanka s Vučićem pre 6. oktobra", a onda je Kurti zapravo opet pojasnio da krši ranije dogovore

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da da susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće biti pre 6. oktobra.

Kurti je nagovestio da će sledeći sastanak biti održan u Sloveniji, na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare rekao da se tokom razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Prištine Miroslavom Lajčakom nije dogovorio o narednom sastanku u okviru nastavka dijaloga.

Kaže da sa Lajčakom nije razgovarao o pitanju otvaranja arhiva.

"Nismo razgovarali o reciprocitetu, ali sam mu rekao da su evropski lideri od mene primili pismo o kršenjima koja Srbija čini", rekao je Kurti dodajući da su u pitanju formalni problemi.

On smatra da "Srbija insistira na ustupcima koje je dobila od prethodnih vlada", kada je reč o predstavljanju tzv. Kosova bez oznaka državnosti u međunarodnim dokumentima.

Poručio je da je to za njega neprihvatljivo i optužio Srbiju da je kriva što je 5. jula izostao bilo kakav dogovor.

Kurti kaže da reciprocitet prema Srbiji nije osveta, već "koncept izveden iz jednakosti kao vrednosti".

Istakao je da želi da Srbija "ukloni barijere", od kojih su neke, kako kaže, sporadične, a neke sistematske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.