Ne stojimo iza optužnice protiv Tačija, sud u Hagu je nezavisan

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 23:44

"Ne stojimo iza optužnice protiv Tačija, sud u Hagu je nezavisan"

Priština -- Odlazeća šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je večeras da je dijalog između Kosova i Srbije uvek bio visoko pozicioniran na agendi EU.

Kako prenosi Kosovo Onlajn, Apostolova je u emisiji "Desku" na KTV istakla da je sada nastupila nova faza, a da su EU i SAD uvek bile i biće strateški partneri, uključujući i pitanje rešavanja kosovskog pitanja.

"Novim sastavom, verujem da je EU donela novu energiju i novu fazu dijaloga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dijalog je uvek bio na našem dnevnom redu i ja to dobro znam jer sam toliko pretrpela pokušavajući da pronađem izlaz iz blokade koja se dogodila godinu i po, nakon uvođenja takse od 100 osto, ali to je bilo nemoguće", poručila je Apostolova.

Ocenila je da sada predstoji nova faza, da imaju političara na visokom nivou koji ima veliko iskustvo u pregovorima.

"Ranije je EU kao posrednik podržavala proces koji traje duže vreme, ali sada posotji novi tim i pozitivan zamah koji je stvoren nakon što je imenovan Miroslav Lajčak, on i njegov tim posvećeni su ovom pitanju 24 sata dnevno", rekla je Apostolova.

Takođe, negirala je da postoji animozitet između EU i SAD u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije i poručila da su SAD i EU uvek bili strateški partneri.

"Uvek smo bili u koordinaciji i naši lideri su uvek razgovarali, uvek delimo zajedničku strategiju. Ova strategija je normalizacija i stabilnost odnosa", rekla je Apostolova.

Dakle, u ovom trenutku neću povezivati ovu energiju u dijalogu sa bilo kojim spoljnim akterom, sve to dolazi kao rezultat činjenice da sada imamo obavezu našeg visokog predstavnika da ovaj dijalog što pre okonča, svi mi znamo koliko koristi ovaj sporazum donosi Kosovu i Srbiji, dodala je Apostolova.

Apostolova je izjavila večeras da ne veruje da Evropska unija stoji iza optužnice Specijalnog tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Istakla je da je Specijalizovano tužilaštvo nezavisno telo i da tako treba i da ostane i dodala da se i nakon optužnica nastavlja dijalog sa Srbijom, uz ocenu da Ustav Kosova odlučuje o ličnostima koje učestvuju u tom procesu.

"Na osnovu toga se imenuju ljudi koji predstavljaju Kosovo u dijalogu, premijeru Hotiju može se pridružiti ko želi. Nije u redu povezivati ta dva pitanja, ali kada govorimo o Specijalizovanim većima i razmišljanja koja ono izaziva na Kosovu, želim da dam neke komentare, jer smo, na žalost, već videli pokušaj ukidanja tog zakona i to je učinjeno na neprimeren način", ocenila je Apostolova.

Naglasila je da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda 2018. godine bila velika greška. Prema njenim rečima, svi oni koji su lobirali za tako nešto trebalo bi da znaju kakvu poruku Kosovo ostavlja u međunarodnoj zajednici.

"Mislim da uopšte nije bila iznenađujuća reakcija svih nas, svih međunarodnih partnera na činjenicu da je to bila velika greška, a takođe na Kosovu postoji i pogrešna percepcija da taj Sud targetira OVK. Ono što Specijalni sud radi zaista je izuzetno važno i imate podršku svih međunarodnih partnera, kao vaših prijatelja", poručila je Apostolova.

Navela je i da Specilani sud ne traži kolektivnu odgovornost, već da sud utvrđuje individualnu odgovornost nekih ljudi, kao i da optužnice Specijalnog suda ne podrazumevaju da je osoba kriva.

Nazvala je opasnom percepciju da Evropska unija putem ovog suda progoni određene osobe ili cilja na OVK.

"Ne, mi to ne radimo. Za svoje postupke u tom periodu moraju odgovarati samo pojedinci", istakla je Apostolova.

Govoreći o životnoj sredini, rekla je da postoji potreba za poboljšanjem zakonodavstva, a to već dugo nije učinjeno.

"Znate da je moto nove Evropske komisije okolina. Daću vam primer kako će se to konkretno sprovesti na Kosovu. Prva poseta našeg predstavnika bila je poseta kosovskoj elektrani, gde je i zvanično uručio našu donaciju, koja je vredela 75 miliona evra", navela je Apostolova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.