Ne potcenjujući nikoga, ali Srbija je ta

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne potcenjujući nikoga, ali Srbija je ta"

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović obratila se nakon sastanka s novim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Ona je rekla da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata Varheljija može biti spremna za članstvo u EU.

”Ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja madata komesara Varheljija bude zemlja koja je spremna za članstvo”, kaže Joksimović.

Ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Joksimović se u sedištu Evropske komisije u Briselu prvi put sastala s novoimenovanim komesarom za proširenje.

Teme razgovora bile su nastavak politike proširenja EU, kredibilnost budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu.

”Komesar Varhelji dobro poznaje evropsku politiku, region i ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i prstupnja. On snažno podržava podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji”, ocenila je Joksimovićeva.

Ministarka Joksimović je navela da je komesar Varhelji tokom razgovora ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata ”bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo” i ocenila da je ”bez sumnje mislio na Srbiju”.

Joksimovićeva napominje da je članstvo u EU prvenstveno ”politička odluka” koju donose sve zemlje članice, a da je pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa.

”Čini mi se da će ova Evropska komisija sa porukama koje je predsednica Ursula fon der Lajen već poslala, na jedan možda ne lakši, ali dublji i ozbiljniji način, sagledavati politiku proširenja. Mislim da je to šansa Srbije”, kaže Joksimovićeva.

Ministarka za evrointegracije napominje da je Srbija ozbiljna u procesu pristupanja da ”sprovodi reforme, a ne priča samo o njima” i da je to "prepoznato i u Briselu”.

”Dokaz za to je i otvaranje novog poglavlja koje se tiče slobode kretanja kapitala.U pitanju je važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti čitav niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dopstupno građanima EU”, navodi Jokismovićeva.

Jadranka Joksimović dodaje da komesar Varhelji poseban akcenat ima na osnaživanju ekonomija Zapadnog Balkana i približavanju ekonomija kandidata onome što je ekonomska realnost EU.

”Sa naše strane to je više nego poželjno jer smo mi nesumljivo lideri kada je reč o ekonomiji u regionu”, kaže ministarka Joksimović.

Jadranka Joksimović je zaključila da Srbiju i novog komesara za proširenje očekuje dobar i plodonosan rad.

Ona je za kraj januara najavila prvu posetu komesara Olivera Varheljija Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.