Nastavlja se izgradnja stanova za izbeglice

Izvor: RTS, 05.Dec.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se izgradnja stanova za izbeglice

Ni posle 20 godina neke izbegličke porodice nisu rešile stambeno pitanje. Regionalni stambeni Program finansiraju donatori među kojima je najveći Evropska unija. Planirano je da se do kraja programa najmanje 7.000 porodica stambeno zbrine.
Milorad Bunijevac sa ženom i dvoje dece već osam meseci živi u stanu u Ovči, koji je dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao trajno stambeno rešenje u okviru regionalnog programa Komeserijata za izbeglice i migracije.

"Veliki problem je rešen, navikavamo se polako na život ovde, ipak ej sve to novo. Deca su se, naravno, najbrže navikla, ona brzo sklapaju prijateljstva. Iskreno, ne mogu da nađem nešto drugo što bi mi više značilo u ovom momentu od ovog rešenja stambenog problema", kaže Milorad.
U Sarajevu, 1992. godine, Milorad je u jednom danu izgubio skoro celu porodicu.
"Ja sam došao u Srbiju '93, završio školu u Šapcu, upisao Mašinski fakultet u Beogradu, upoznao suprugu tokom studiranja, dobili dvoje dece. Čini mi se da mi se ostvario i onaj san da konačno imam normalan život", ističe Milorad.
Stanovi se pre svega dodeljuju porodicama koje ni posle 20 godina nisu rešile stambeno pitanje, koje su nekog izgubile ili im je neko bolestan.
Regionalni stambeni Program finansiraju donatori među kojima je najveći Evropska unija
Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije navodi da je do sada kroz Regionalni stambeni program zbrinuto 2.330 porodica, ali napominje da to nije dovoljno i da to nije sve.
"Plan je i ono što smo dobili kao donatorska sredstva da se do kraja ovog programa najmanje 7.000 porodica stambeno zbrine", napominje Palićeva.
U Ovči je stanove dobilo 235 porodica.
"U toku je izgradnja 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin tako da ćemo sledeće godine, nadamo se na proleće ili najkasnije početkom leta, i te korisnike useliti. Isto tako, završen je konkurs i stigle su prijave, jako mnogo prijava je stiglo za 133 stana u Ulici dr Ivana Ribara koji tek treba da počnu da se grade", objašnjava Palićeva.
Koliko je interesovanje, pokazuje to što se za jedan stan u Ulici dr Ivana Ribara javilo deset porodica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.