Nastavlja se: Sankcije za Rusiju, sankcije za EU; biće na dnevnom redu Samita EU

Izvor: B92, 30.Apr.2021, 18:36

Nastavlja se: Sankcije za Rusiju, sankcije za EU; biće na dnevnom redu Samita EU

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zabranjuje ulazak u zemlju za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije kao odgovor na sankcije EU.

Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, na "crnoj listi" su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene i predsedniku letonskog Nacionalnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za elektronske medije Ivarsu Abolinšu, direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, direktorki švedske odbrambene istraživačke agencije Osi Skot i direktoru estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije za šest ruskih državljana, a ministarstvo navodi da je današnja mera preduzeta kao odgovor na postupak EU.

Sankcije Rusije protiv visokih zvaničnika EU biće predmet rasprave na Savetu spoljnih poslova EU i na samitu EU za koji se očekuje da će biti usredsređen na odnose sa Rusijom, javlja Tas s pozivajući se na diplomatski izvor u Briselu.

Rusija je uvela sankcije predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i potpredsednici Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Veri Jurovoj.

„Ovi postupci Rusije bez presedana biće očigledno stavljeni na raspravu na sledećem sastanku Saveta spoljnih poslova EU i na sastanku Evropskog saveta 25. aprila“, rekao je izvor i dodao da Evropska unija ove sankcije smatra „neprihvatljivim i neosnovanim korakom koji ne može ostati bez odgovora“.

Ranije u toku dana, rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je listu osam državljana EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Na toj listi su, pored Sasolija i Jurove i zvaničnici iz Nemačke, Letonije, Francuske, Švedske i drugih zemalja.

Ovaj korak Rusije usledio je nakon sankcija Evropskog saveta protiv šest ruskih državljana od 2. i 22. marta 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.