Izvor: RTS, 15.Jun.2021, 07:59

Nastavak dijaloga u Briselu, sastanak Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU

Nova runda dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou. Prvi put su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, pod okriljem EU, koju predstavljaju šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Predsednik Srbije se oko 10.00 sastao sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, oko 10.20 počeo je i trilateralni sastanak, kome su prisustvovali predsednik Srbije, premijer privremenih prištinskih institucija, šef diplomatije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
U Briselu se navodi da na dašanjem sastanku neće biti fiksiranih tema, već će se razgovarati  o tome kako će i kuda dalje ići dijalog. U prethodnoj fazi razgovaralo se o imovini, nestalima i Zajednici srpskih opština, pa treba očekivati da će, uz generalni razgovor o funkcionisanju dijaloga, i o ovim temama biti reči, javlja reporter RTS-a iz Brisela. 
Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sastanak su naveli da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine, a ne, kako Kurti kaže, novi dijalog.
Uoči današnjeg sastanka, Borelj je izrazio zadovljstvo zbog nastavka neposrednog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.
Istakao je da zna da dijalog nije lak, ali da je neophodan za budućnost dve strane, dodajući da je srećan što se sastanak održava u trenutku posete američkog predsednika Džoa Bajdena Evropskoj uniji.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, uoči dijaloga, da očekuje da predstavnici Prištine u Briselu nastave, kako je rekao, "svoj šou", ističući da njih suštinski ne zanima dijalog, već pre svega lokalni izbori koje najavljuju na KiM za oktobar. 
Poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
U toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.
Kako javlja reporter RTS-a iz Brisela, u EU su svesni da su stanovišta dve strane udaljena, više sada nego ranije jer Kurti predstavlja Prištinu. Od današnjeg razgovora očekuju, reklo bi se, kontinuitet uz razumevanje da je ovo nova faza, poštovanje onoga što je do sada dogovoreno i primenu već prihvaćenih obaveza.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U toku trilateral u Briselu: "Srbija je najvažnija"; Vučić se sastao sa Kurtijem FOTO

Izvor: B92, 15.Jun.2021

Brisel -- U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu oko 10.20 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima...Delegaciju Beograda predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti,...

Nastavak na B92...

U Briselu nastavak dijaloga, razgovaraju Vučić i Kurti

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2021

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem se prvi put sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premiejer Aljbin Kurti počela je danas u Briselu, prenela je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KURTI ŽELI SA SVIMA DA RATUJE, TENZIJA SE PONOVO RAĐA: Zahteva se detaljan raport Bajdenu

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021

Ističe da Beograd to ne želi i kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u jednom trenutku tokom sastanka zaratio sa Rusijom..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da želi da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na fer i precizan...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.