Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Tači večeras u Briselu

Izvor: BKTV News, 08.Nov.2018, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Vučić i Tači večeras u Briselu

Sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine biće održan večeras u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, saopštila je Služba za spoljne poslove Evropske unije.

Uoči sastanka obe strane najavljuju teške razgovore, a u Briselu se očekuje da predsednici potvrde spremnost da intenziviraju rad na pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je odlučujuće, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kako je rečeno, za njihov evropski put. Ovakve najave o intenziviranju dijaloga čule su se više puta iz Brisela u poslednje vreme, ali o toga ipak nije došlo.

Ministar Dačić objavio: Još jedna država povukla priznanje Kosova

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.

"Ja ne želim da podlegnem ličnim ocenama iako nije ni malo ni prijatno ni lepo da razgovaram sa Tačijem, niti sa bilo kim od njih. Ali, kao što sam u više navrata rekao, bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da mi s vremena na vreme volimo da razmišljamo o pokazivanju mišića, a zaboravljamo na cenu koju bi trebalo da platimo.

Rekao je da, iako je za 150 odsto ojačao kapacitet Vojske Srbije, zna koliko smo i dalje nejaki, i koliko nam je potrebno dodatne snage, ekonomske i svega drugog, i koliko nam je mir važan.

"Koliko je suviše važan da sve drugo nije za porediti s tim. Ljudi koji bi da pokazuju mišiće moraju dobro da znaju podatke, sve dobro razmeju da bi onda mogli svojim emocijama da daju oduška. Ja nemam pravo na to i moram da se ponašam mnogo odgovoronije od svih drugih u regionu, a to prepoznaju u međunarodnoj zajednci", naglasio je Vučić.

Brisel očekuje utrđivanje ritma sastanaka

Na prethodnom sastanku, početkom septembra predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.

Dva meseca kasnije dolazi do novog sastanka, a još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.

U Briselu kažu se od razgovora može očekivati da utvrdi ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.

Razgraničenje kao moguće rešenje za odnose Beograda i Prištine je nesto o čemu se debatovalo u javnosti u međuvremenu.

Predstavnici EU nisu se direktno izrazili o ovakvom rešenju, ali se kao princip budućeg sporazuma navodi da on mora biti prihvaćen od obe strane, prihvatljiv za međunarodnu zajednicu i region i u skladu sa međunarodnim pravom i EU standardima.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je nakon posete Beogradu i Prištini rekao da bi EU podržala svako dogovoreno rešenje koje bi donelo trajno rešenje, uključujući tu i korekciju granica.

Sastanak na najvišem političkom nivou trebalo bi da počne oko 18 časova večeras, odvojenim susretima delgacija Beograda i Prištine sa Federikom Mogerini, a zatim da se nastavi zajedničkim sastankom kasnije u toku večeri.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.