Nakon dugih najava: Prva kineska investicija, da li Brisel diže obrvu?

Izvor: B92, 02.Dec.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon dugih najava: Prva kineska investicija, da li Brisel diže obrvu?

Nakon dugih najava i to se dogodilo: zvanično je startovala prva kineska investicija u Hrvatskoj, koja bi u dve godine trebalo da dosegne 160 miliona evra.

Ne samo zbog iznosa, i ne samo zbog toga što je pionirska, investicija je zanimljiva i zato što je valja gledati u širem kontekstu, kao deo strateške kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”. Sasvim sigurno, pojavila se na radaru Euvopske komisije (članice EU upravo, naime, pripremaju donošenje uredbe o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadzoru investicija iz trećih zemalja) i svih onih koji kineska ulaganja u Evropi posmatraju u geopolitičkom kontekstu. Premijer Andrej Plenković predstavio ju je kao deo “projektno orijentisane saradnje dve zemlje”.

Reč je o gradnji vetroelektrane kod Senja, u što se upustila golema kineska građevinska kompanija, Norinco International Cooperation, godinu dana nakon što je potpisala ugovor o preuzimanju većinskog udela u hrvatskoj kompaniji Energija projekt. Ta je transakcija, teška 32 miliona evra, zabeležena i u velikoj analizi realizovanih ili najavljenih kineskih ulaganja u Evropi, koju je proletos objavio Bloomberg, pobrojavši da su u poslednjih deset godina ona veća od 300 milijardi evra, prenosi Novac.hr tekst Globusa.

Pekinška Norinco International Cooperation, čiji je predsednik Uprave Wang Yitong prošle nedelje potegao na svečanost otvaranja radova u Senju, kompanija je izlistana na berzi (na Shenzhen Stock Exchange), ali je zapravo vlasnički povezana s državom.

Stvar je prilično komplikovana, ali kad se donekle raspetlja, jasno je da je Norinco deo gigantske China North Industries Corporation koja je osnovana još 1980. godine, spada među najveće državne konglomerate po imovini i prihodima, a u svetu je najpoznatija po proizvodnji oružja svih vrsta.

Od 1999. godine ona je pak deo još veće grupe kompanija, China North Industries Group Corporation (CNGC). Nju čini 50-ak kompanija s ukupno oko 280.000 zaposlenih, izvan Kine ostvaruje više od 40 odsto prihoda i posluje u 40 zemalja, a bavi se istraživanjem i razvojem te proizvodnjom oružja i vojne opreme, kao i rudarskim i naftnim biznisom.

Dakle, u Hrvatsku preko Senja nije ušla privatna, nego kompanija povezana s kineskim državnim vrhom, odnosno partijom, i deo je prilično važnog konglomerata. U Briselu je dosad podizanje obrva izazvao veliki hrvatski ugovor s Kinezima za izvođenje radova na Pelješkom mostu, jer se projekt sufinansira novcem iz evropskog budžeta, a sada je u pitanju direktna investicija u energetski sektor (nekoliko sličnih je već realizovano u EU).

U iduće dve godine Kinezi će tako pod Velebitom izgraditi 39 vetroagregata ukupne snage 156 megavata, a opština Brinje i grad Senj će prihodovati 5,5 miliona kuna godišnje na osnovu vetroenergetske rente. Na izgradnji će deo radova voditi hrvatski podizvođači.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I zvanično: Prva kineska investicija, Brisel se ljuti?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2018

Posle dugih najava i to se dogodilo: zvanično je startovala prva kineska investicija u Hrvatskoj, koja bi u dve godine trebalo da dostigne 160 miliona evra...Ne samo zbog iznosa, i ne samo zbog toga što je pionirska, investicija je zanimljiva i zato što je valja gledati u širem kontekstu, kao deo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.