Najgore u Hrvatskoj: Milioni građana EU ne mogu da prežive ni dva meseca bez prihoda

Izvor: B92, 12.Avg.2020, 11:47

Najgore u Hrvatskoj: Milioni građana EU ne mogu da prežive ni dva meseca bez prihoda

Prema istraživanju koje je sproveo Institut "Brojgel" iz Brisela, milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda.

Bez pomoći države ne bi mogli da podmire osnovne životne troškove jer za to nemaju dovoljnu količinu ušteđevine, prenosi portal Kliks.

Međutim, u rezultatima istraživanja navodi se da je najteža situacija u Hrvatskoj, gde 18 posto građana ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi imalo dovoljno novca za hranu i režije ukoliko bi im se mesečni prihodi prepolovili. Ovakvih slučajeva je oko 2 posto.

Istraživanje su vodili Katarina Midões i Mateo Seré, te su došli do zaključka da bi oko 400.000 hrvatskih građana samo jedan mesečni prihod doveo na rub siromaštva.

Osim toga, naveli su i kako 69 posto Hrvata nema ušteđevinu uz pomoć koje bi dva meseca mogli normalno da žive. Jedina država koja je članica EU, a u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj je Litvanija, gde je 71 posto onih koji ne bi mogli da žive od svoje ušteđevine.

Nešto bolja od Hrvatske je Slovenija, u kojoj procenat građana koji se ne mogao osloniti na ušteđevinu iznosi 58. S druge strane, Malta i Austrija imaju samo deset posto ovakvih slučajeva.

Letonija i Slovenija imaju osam posto onih koji su zavisni od redovnih primanja, Grčka pet posto, Austrija i Finska nešto više od nula posto.

Prema rezultatima istraživanja, njihov život se ne bi znatno promenio ukoliko bi im puni iznos plate bio prepolovljen na dva meseca.

Zaključak istraživanja jeste da su građani bogatijih zemalja mnogo manje zavisni od državnih nadoknada (novca koji je u poslednjih nekoliko meseci izdvojen kako bi se pomoglo onima koji su doživeli značajan gubitak u prihodima zbog pandemije koronavirusa).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MILIONI GRAĐANA U EU NI 2 MESECA NE BI MOGLI BEZ PRIHODA Nemaju ušteđevinu ni za osnovne životne troškove, najteže u NAŠEM KOMŠILUKU

Izvor: Blic, 12.Avg.2020

Prema istraživanju uglednog Instituta "Bruegel" iz Brisela, milioni građana Evropske unije ne bi mogli da prežive ni dva meseca bez prihoda, a bez pomoći države ne bi mogli da podmire osnovne životne troškove, jer za to nemaju dovoljnu količinu ušteđevine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.