NOKS važan za školovanje i zapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOKS važan za školovanje i zapošljavanje

Da bi se uspešno sproveli reformski procesi obrazovanja, neophodno je bilo definisanje Nacionalnog okvira kvalifikacija i zato smo pripremili sektorsku budžetsku pomoć vrednu više od 25 miliona evra, izjavio je šef drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije, Stefen Hudolin.

Hudolin je na sastanku Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (NOKS) istakao važnost treninga učitelja, a 2020. godine, kao zadnji cilj, NOKS treba da referencira sa evropskim okvirom kvalifikacija.

"Potrebno je da se uredi sistem kurikuluma i da se ustanovi šta je potrebno na tržištu rada. Potrebno je da se napravi katalog, odnosno pravila kako se koji posao definiše. Treba da se uspostave veća koja ce biti odgovorna za definisanje tih kurikuluma", dodao je on.

Pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić izjavila je da je u uspostavljanje i implementacija sistema NOKS jedan je od prioriteta vlade i odlukom ministra prosvete Mladena Šarčevića formirana je Međuministarska radna grupa za razvoj tog sistema.

U njen sastav, precizirala je Mandić, ušle su 21 institucija i organizacije sa više od 46 članova relevantnih za tu oblast, što omogućava pokretanje široke nacionalne aktivnosti.

"Ono što smo danas dogovorili je da zajedno radimo na novom Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija na nacionalnom planu gde će svaka institucija imati tačno definisanu ulogu. Do kraja godine treba da predložimo Vladi nacrt Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija. Bez njega ne možemo ustanoviti sektorska veća, ni agencije za kvalifikacije", obasjnila je ona.

Mandić ističe da je NOKS važan za građane Srbije, za ceo sistem obrazovanja i njegovu relevantnost.

"Sada smo u situaciji da sa mnoštvom zvanja i kvalifikacija naši poslodavci ne znaju šta da čine, jednostavno ne prepoznaju diplome i za šta je ko kompetentan i šta može da radi", rekla je Mandić.

Pomoćnica ministra istakla je da će, zajedno sa Ministarstvom rada raditi na povezivanju standarda kvalifikacija i zanimanja.

"U godinama koje slede tačno ćemo znati šta i gde onaj koji je završio određeni stepen obrazovanja može da radi ", rekla je Mandić.

Ona je najavila da predstoji referenciranje sa evropskim okvirom kvalifikacija u sklopu Poglavlja 3 što će omogućiti mobilnost ljudi, zapošljavanje stranaca i naših ljudi u inostranstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.