NEMAČKA TONE ZBOG KINE I AMERIKE: Evropska lokomotiva izgubila 30 MILIJARDI, glavni uzrok TRGOVINSKI RAT

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKA TONE ZBOG KINE I AMERIKE: "Evropska lokomotiva" izgubila 30 MILIJARDI, glavni uzrok TRGOVINSKI RAT

Na nemačke izvoznike utiču i pripreme za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Neizvesnost i dugotrajnije birokratske procedure proizašle iz trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država koštaće ove godine izvozno orijentisanu nemačku privredu 30 milijardi evra, citira dnevnik "Die Welt" procene Nemačke privredne komore.

Zbog globalnih trgovinskih napetosti nemački izvoz će ove godine gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stagnirati, pokazuje izveštaj DIHK na koje se poziva berlinski dnevnik.

- U tekućoj godini teško ćemo premašiti nulu u stavci rasta izvoza, što znači da će rast našeg izvoza biti više od 30 milijardi evra manji u odnosu na ionako slabu prošlu godinu - rekao je predsednik DIHK Erik Švajcer.

Troškovi koji proizilaze iz produženih birokratskih procedura takođe su znatni, ističu u DIHK. Napominju tako da su ove godine izdali rekordnih 1,34 miliona potvrda o poreklu.

To je dugotrajan, ali važan postupak za izvoznike koji nastoje da spreče da trgovinske sankcije usmerene na druge zemlje obuhvate i njihovu robu.

Na nemačke izvoznike utiču i pripreme za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, navode u komori.

U prvoj polovini godine Britanija je bila osmi po veličini trgovinski partner Nemačke - prvi je put bila lošije rangirana od Poljske, i to zbog priprema kompanija za ponovno uvođenje regulatornih barijera.

KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.