Izvor: Radio 021, 14.Sep.2019, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motociklisti imaju 250 puta veću šansu da poginu u Srbiji nego u EU

Za dva dana u Vojvodini su se dogodile dve saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali motociklisti.

Osamnaestogodišnja T. B. iz Šida poginula je u četvrtak oko 22 časana na auto-putu Beograd–Šid kod Kuzmina. Do nesreće je došlo kada je motor na kojem je bila, zakačio točkovima postolje znaka koje obeležava radove na toj deonici puta. U tom trenutku ona je pala s motora i od zadobijenih povreda preminula na licu mesta. Navodno, oni su se kretali velikom brzinom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

U drugom udesu u Novom Sadu, u petak nešto posle 14 časova na raskrsnici Bulevara paterijarha Pavla i Ilariona Ruvarca, na Telepu, na motociklu je, nakon sudara s automobilom, povređen za sada nepoznati muškarac.

Po statističkim podacima, u 2018. godini dogodilo se 489 saobraćajnih nezgoda s poginulima, a najranjiviji učesnici u saobraćaju su pešaci, biciklisti i motorizovani dvotočkaši i čine gotovo polovinu poginulih lica, odnosno 44 odsto, piše Dnevnik.

U kategoriji motorizovanih dvotočkaša među nastradalima najzastupljenije su starosne grupe od 35 do 44 godina i od 25 do 34.

Statistika pokazuje da vozači skutera ili motora u Srbiji imaju 250 puta veću mogućnost za pogibiju nego da isto prevozno sredstvo voze u Evropskoj uniji jer je vozačka kultura u Srbiji daleko ispod standarda.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti je neustupanje prvenstva prolaza motociklisti prilikom bočnog uključivanja na put s prvenstvom prolaza.

Na povećan broj nezgoda u kojima stradaju motociklisti utiče i neprilagođena brzina, preticanje, neraščišćeni putevi, neodgovarajuća oprema, alkohol, ali i slaba edukacija vozača.

Statistika Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da u 60 odsto slučajeva dolazi do sudara između vozača automobila i motociklista. Veliki broj udesa posledica je činjenice da vozači često previde motocikliste ili ih jednostavno ne vide.

Opširnije na dnevnik.rs.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.