Mond: Ove zemlje su blokirale Albaniju i Severnu Makedoniju

Izvor: B92, 20.Jun.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mond": Ove zemlje su blokirale Albaniju i Severnu Makedoniju

Francuski list "Mond" navodi da su Francuska, Nemačka i Holandija zemlje koje su blokirale početak pregovora o pristupanju u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju

Kako prenosi skopski portal Plus info, Francuska, Nemačka i Holandija u Luksemburgu nisu odobrili odluku koja bi bila previše simbolična za njih, a to su pristupni pregovori za dve balkanske države.

"Ovo pitanje zahteva jednoglasnost svih 28 članica Unije", navodi francuski list.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mondu, pitanje o proširenju EU ostaje tema podeljenosti između država-članica Unije i oni će ponovo raspravljati o mogućem usvajanju odluke u oktobru.

"Činjenica što nemački Bundestag još nije odlučio po preporuci Evropske komisije o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, bila je dobar izgovor za kolebljive članice EU da ne usvoje odluku", dodaje Mond.

Holandski parlament, navodi se, odbacio je ideju o bilo kakvoj odluci o Albaniji u 2019. godini.

Kada je reč o Francuskoj, njena pozicija je da neće biti proširenja bez prethodne dublje integracije unutar EU bloka.

"Bez sumnje ovde je takođe reč o 'apsorpcijskim kapacitetima' EU i strategiji za Zapadni Balkan, odnosno da ih 'vežete za Evropu bez da ih integrišete'. Crna Gora pregovara od 2012., Srbija od 2014., Bosna i (teritorija) Kosovo su potencijalni kandidati", navodi "Mond".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.