Mond: Bregzit je mrtav, a ni Tereza nije bolje

Izvor: B92, 13.Mar.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mond: Bregzit je mrtav, a ni Tereza nije bolje

Pariz -- Sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU je mrtav, a ni britanska premijerka Tereza Mej, koja ga je postigla sa EU, politički nije bolje, piše Mond.

"Sporazum o Bregzitu o kojem se naporno pregovaralo sa Briselom dve godine, je mrtav, a Tereza Mej, koja ga je zaključila, politički nije nešto u boljem stanju", preneo je francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list komentarišući ponovno glasanje britanskog parlamenta koji je sinoć odbio sporazum.

Francuski list podsetio je da je parlament u januaru sa još većim brojem glasova odbio sporazum koji su London i brisel postigli krajem novembra 2018. godine, dodajući da se ponovo odbijanje sporazuma više "ne može opozvati".

Mond je dodao da su britanski političari podeljeni i o pitanju o kojem danas i stutra treba da glasa parlament - da li Velika Britanija treba da izadje bez sporazuma i da li želi da se odloži datum izlaska koji je predvidjen 29. marta.

Drugi francuski mediji danas prenose da je Velika Britanija ponovo ušla u neizvesnost.

List Nuvel observater je preneo danas spisak eventualnog scenarija o Bregzitu, dok radio Frans enfo smatra da je Tereza Mej doživela "oštro dezavuisanje" sopstvenog rada jer je "grčevito" mesecima pregovarala o sporazumu na oko 600 strana.

EU je saopštila sinoć da je odbacivanje sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU u britanskom parlamentu "znatno povećalo verovatnoću Bregzita bez dogovora" i dodala da je "učinila sve što je bilo moguće da se dodje do sporazuma".

Kabinet francuskog predsednik Emanuela Makron kratko je sinoć reagovao na britansko glasanje navodeći da žali zbog odluke parlamenta i dodao da samo "London može da pronadje rešenje" ali da Francuska neće prihvatiti odlaganje datuma Bregzita bez "verodostojne strategije" koju bi trebalo da predstavi London.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.