Mogerinijeva: Balkan je je Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU

Izvor: Vostok.rs, 16.Apr.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva: Balkan je je Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, a šefica diplomatije EU Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa „partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na pitanjima zajedničke bezbednosti i prosperiteta“.


Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla je da smatra važnom današnju diskusiju:


„Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU“, poručila je Mogerinijeva.


Ona je najavila da već sutra uveče, nakon usvajanja izveštaja o napretku zemalja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.


Mogerinijeva će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.


Rasprava ministara spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU — Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji. Iz Saveta je već naglašeno da je „prisustvo Srbije ključno za ovaj događaj“.


Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati „direktnu podršku dijalogu“.


„Važno je da na samitu u Sofiji učestvuje svih 28 zemalja-članica kao i svih šest partnera sa Zapadnog Balkana. Ključno je da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa Zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemalja-članica“, navode diplomatski izvori u Savetu.


U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.


Tanjug

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.