Mogerini: Stav Brisela od početka jasan, povući mere

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Stav Brisela od početka jasan, povući mere

Stav Evropske komisije je od početka jasan, Priština treba da povuče takse, poručila je Federika Mogerini u Briselu na konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Srbija se u odnosima sa Prištinom trudi da bude tolerantna i konstruktivna i da nađe prostor za dijalog, rekla je Brnabićeva.
Šefica EU diplomatije Federika Mogerini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da alternativa ozbiljnom i posvećenom dijalogu Beograda i Prištine može da bude veoma opasna i zato je pozvala dve strane da dođu u Brisel i nastave ono što je bio plodonosan proces dijaloga.

"Videli smo napredak u prethodnim godinama i nadam se da će se tako i nastaviti", poručila je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić posle Saveta za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.
Šefica EU diplomatije je ponovila da je EU pozicija jasna kada su u pitanju i tarife i transformacija KBS-a.
"Više puta smo pozvali kosovske vlasti da opozovu uvedene takse. Predložili samo Kosovu i Srbiji da se održe razgovori koji bi omogućili rešavanje takvih pitanja kroz dijalog, a ne nametanjem tarifa koje krše sporazume o slobodnoj trgovini", izjavila je Mogerini.
Kada je u pitanju transformacija KBS-a šefica EU diplomatije naglašava da je stav EU isti kao pozicija NATO-a.
"Mandat KBS može da se promeni samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa kosovskim Ustavom. Očekujemo od Kosova da se drži svoje zakonske obaveze, posebno u okviru Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine i drugih bezbednosnih aranžmana", naglasila je Mogerinijeva.
Brnabić: Srbija konstruktivna, opredeljena za dijalog
Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da se Srbija u odnosima sa Prištinom trudi da bude tolerantna i konstruktivna i da nađe prostor za dijalog.
"Što se tiče prošlosti, svi imamo tešku prošlost iza nas. Možemo izabrati da diskutujemo o toj prošlosti i da se iznova ne slažemo oko toga ili da razgovaramo o budućnosti i pokušamo da obezbedimo drugačiju budućnost za generacije koje dolaze. Moj izbor je da budem praktična i pragmatičana kako bi došli do drugačije budućnosti", poručila je Brnabićeva.
Premijerka Brnabić je nakon Saveta za sprovođenje Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju EU Srbija naglasila da i pored ekonomskih gubitaka koje država trpi zbog prištinskih taksi Srbija nije uvodila kontramere.
"Ostaćemo razumni i nastaviti da se zalažemo za regionalnu stabilnost i za drugačiju perspektivu regiona", poručila je Brnabićeva.

Insistirala je na činjenici da EU ne može uvek da "govori i poziva dve strane" da nešto urade ili se uzdrže.
"Srbija je primenila sve iz Brisleskog sporazuma. Tu nema sivog. Sve je crno na belo. Postoji 15 tačaka koje su primenjene ili ne. Kičma je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Ni pet godina posle sporazuma mi nemamo ni statut ZSO. Priština nije apsolutno ništa uradila da primeni sporazum koji je bilo teško ispergovarati i potisati. Da li je normalizacija?", zapitala je Brnabićeva.
Premijerka Brnabić je ocenila da je ono što Srbija čini van EU kada je reč o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova "pravo Srbije", isto kao što "Kosovo lobira da ih priznaju kao nezavisne."
"Nije fer da dok traje dijalog Priština pokušava da postane deo pojednih međunarodnih organizacija jer bi to trebalo da bude deo dijaloga. Ali ako se već trudite, naš posao je da vas u tome zaustavimo", izjavila je premijerka Brnabić.
"Dijalog pripada Beogradu i Prištini"
Na pitanje Tanjuga kako vidi rezoluciju kosovskog paralmenta kojom se prejudicira ishod dijaloga Beograda i Prištine Mogerinijeva je odgovorila da je na obema stranama da se unutar sebe organizuju kada je dijalog u pitanju.

Ponovila je da je uloga EU i nje same da stvori uslove kako bi se dve strane konstruktivno angažovale u dijalogu koji je "na dobrobit dve strane, regiona i zarad opšte bezbednosti".
"Ponekad dijalog ide lakše, ponekad teže i uz prepreke. Dijalog pripada Beogradu i Prištini. Moja uloga je da ga olakšam, ponudim uslove, pokušam da garantujem da dve strane poštuju jedna drugu, poštuju prethodne dogovore i u potpunosti ih primene, kao i da su osnovni principi vladavine prava i napredak viđeni u dijalogu tokom prethodnih godina nastaviti i u budućnosti.
Na pitanje kako komentariše optužbe Haradinaja da je ona kriva za krah dijaloga i da li je to razlog za neodržavanje konferencije za novinare juče posle sastanka, ona je rekla da takve optužbe na jučerašnjem sastanku nisu bile iznete a da nije bilo razloga za obraćanje medijima jer na sastanku nije bilo ničeg novg što ranije već nije bilo rečeno.
U prošlosti je, kako je rekla, bilo akcija, izjava i koraka i na srpskoj strani koje nisu pomogle pozitivnoj atmosferi za konstruktivan dijalog.
Normalizacija odnosa potrebna za EU perspektivu
Ona je izrazila nadu da će Beograd i Priština izabrati da se iskreno angažuju na pronalaženju sveobuhvatnog rešenja za sva otvorena pitanja jednom i zauvek, bez obzira na težinu.
"Za EU perspektivu koju ste izabrali potrebna je normalizacija odnosa i suočavanje sa teškoćama. Alternativa ozbiljnom dijalogu u kome se obe strane istinski angažuju je vrlo opasna. Ne želim ni da mislim šta može da bude alternativa tome", zaključila je Mogerinijeva.
Ona je rekla da je optimistična kada je reč o evropskoj budućnosti Srbije i da Srbija, uz saradnju sa Briselom, može još brže da napreduje na tom putu, sprovodeći reforme.
Mogerinijeva je podsetila da je proces pridruživanja zasnovan na tome da Srbija sprovodi neophodne reforme.
Mogerinijeva je pozdravila ličnu opredeljnost i angažovanost premijerke na tom planu, izrazivši uverenje da će to doprineti daljem napretku u ključnim oblastima- vladavini prava, sudstvu, slobodi govora...
Takođe je naglasila da je opredeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju.
Rekla je i je Srbija važan partner EU kada je reč o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.
Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, ona je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mogerini i Brnabić: Priština da povuče dodatne takse na robu iz Srbije i BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2018

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ponovila je u Briselu da Priština treba da povuče dodatne takse koje je uvela na robu iz Srbije i BiH, jer se tim mjerama krše Cefta i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.