Mogerini: Sporazum iz Prespe jedinstvena prilika za pomirenje

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Sporazum iz Prespe jedinstvena prilika za pomirenje

Visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je da je sporazum iz Prespe jedinstvena prilika za pomirenje i razrešenje dve decenije dugog spora između Skoplja i Atine i da se možda više neće ponoviti.
Naša pozicija je jasna – EU u potpunosti podržava postignuti sporazum, istakla je Federika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mogerini u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

"To je jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu, a koja se možda više neće ponoviti. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u okviru EU, budućnost kakvoj se cela nacija godinama nada da će postati stvarnost", rekla je evropska šefica diplomatije uoči glasanja u ponedeljak u parlamentu o primeni Prespanskog sporazuma.
Istakla je da su dve strane, Atina i Skoplje, "pokazali političku hrabrost, liderstvo, odgovornost", te da su radili teško da bi se "premostile razlike, stari problemi" i da bi se postigao "istorijski sporazum, koji je pozdravila cela Evropa".
Na grčkoj strani Prespanskog jezera u junu sporazum su potpisali grčki i makedonski premijeri, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kako je Mogerinijeva podsetila, ona je imala privilegiju da bude na toj ceremoniji potpisivanja. 
Treba poštovati, rekla je Mogerinijeva, to što je sada u obema zemljama u toku nacionalna procedura za primenu tog sporazuma i dodala da razume osetljivost i složenost istorijske pozadine spora, kao i zabrinutosti koje su iskazane.
Kako je rekla, pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja u angažovanju EU na Zapadnom Balkanu i ključni su principi procesa proširenja Unije.
Razrešenje takvog složenog spora je od ogromnog značaja za region i njen napredak na putu ka EU, istakla je Mogerinijeva.
"Ovaj istorijski sporazum može doprineti transformaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana. Negovanje dobrosusedskih odnosa pomaže nam da radimo zajedno na rešavanju velikog broja izazova i okolnosti koje delimo, uključujući i sfere poput migracije", naglasila je Mogerinijeva.
Verujem da zajedno možemo postići mnogo za napredak, bezbednost i stabilnost cele Evope, zaključila je Mogerinijeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mogerinijeva: Naša pozicija je jasna

Izvor: B92, 14.Okt.2018

Sporazum iz Prespe je jedinstvena prilika za pomirenje i razrešenje dve decenije dugog spora između Skoplja i Atine i možda se više neće ponoviti...To je poručila visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini...Naša pozicija je jasna - EU u potpunosti podržava postignuti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.