Mogerini: Novinarima omogućiti da bez straha rade svoj posao

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Novinarima omogućiti da bez straha rade svoj posao

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je povodom Međunarodnog dana okončanja nekažnjavanja zločina protiv novinara poručila da demokratija ne može da opstane bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija.
Federika Mogerini je pozvala sve zemlje EU i van nje da ispune svoju obavezu i zaštite novinare i slobodu izražavanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Slobodni mediji su kičma slobodnih društava i njihovo podrivanje znači podrivanje naše sopstvene slobode", izjavila je Federika Mogerini.
Šefica evropske diplomatije  je ocenila da novinari i medijski akteri širom sveta treba da insistraju na tome da države, predstavnici vlasti, korporacije i celokupno društvo preuzmu odgovornost za svoje poteze.
Ipak previše njih se, kaže Mogerini, suočava sa pretnjama i napadima samo zbog činjenice da rade svoj posao, dok počinioci napada ostaju nekažnjeni.
Šefica EU diplomatije podsetila je na ubistva evropskih istraživačkih novinara Dafne Karuane Gracije i Jana Kucijaka i ocenila da nema regiona u svetu više koji je imun na ovakve zločine.
Pozvala je na temeljnu istragu i procesuiranje ovih zločina, uključujući i ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.
"Ima mnogo zemalja u kojima postoji zabrinjavajuća tendencija sužavanja i pogoršanja prostora za slobodno novinarstvo, često tako što se u pitanje dovodi kredibilitet medija kako bi se diskreditovao i oslabio njihov rad. Novinarima je potrebno okruženje gde mogu da rade bezbedno, kako na interentu ili van njega, bez straha da će biti maltretirani, bez političkog pritiska, cenzure i progona", poručila je Mogerini.
Šefica EU diplomatije u svom saopštenju navodi da snažan pravni sistem mora da zaštiti medijske kuće i novinare kako bi oni mogli da potpuno nezavisno obavljaju svoj posao.
"U vremenu kada je broj dezinformacija u porastu, posebno je važno da se novinarima garantuje iznošenje tačnih informacija u cilju dobrobiti i interesa svih građana", smatra Mogerini.
Najavila je da će EU nastaviti da koristi sve odgovarajuće instrumente svoje spolje politike kao i finansijske podrške kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva, dostupnost javnim informacijama i sloboda izražavanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mogerini: Sve zemlje dužne da zaštite slobodu izražavanja

Izvor: Blic, 31.Okt.2018

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su sve zemlje u EU i izvan nje dužne da ispune svoje obaveze zaštite slobode izražavanja i bezbednosti novinara tako što će im omogućiti odgovarajuće pravno okruženje, ozbiljno reagovati na pretnje novinarima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.