Miščević: Traže se rešenja za tokove migranata

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Traže se rešenja za tokove migranata

Ne bi ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc danas otvarao temu o smanjenju priliva izbeglica i rešenju za zemlje balkanske rute da se o pitanjima tokova migranata ne razmišlja i da se ne traže rešenja, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

"Lančano zatvaranje granica u Evropi dovešće do pomeranja linije prijema izbeglica sve niže ka Evropi, a ta linija negde mora da bude uspostavljena, u Turskoj, ili na tursko-grčkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << granici", rekla je Miščević za B92 i dodala da treba obezbediti i da oni koji su u Evropi zaista i nađu nekakav human tretman.

"To jeste jedno od pitanja na koje i države članice, a i mi, moramo tražiti i dobiti odgovor", kaže Miščević.

Ona smatra da je realno očekivati da se donese zajednička strategija u EU na nivou svih država kada je problem migranata u pitanju i navodi da je prošle godine na sedam od 10 sastanaka šefova ili država vlada EU tema razgovora bila upravo migrantska kriza.

"Da li je realno da se ta strategija donese danas - ne, odnosno nikako ne ovih dana, jer EU, a i mi, kao deo rešenja za migrantsku krizu, treba zajedno da odgovorimo na nekoliko pitanja - kako rešiti pitanje Sirije, odnosa sa Turskom o prihvatu migranata i najvećeg talasa, a onda kako rešiti pitanje migranata koji su trenutno u Evropi, ko su migranti, a ko azilanti i saradnja država na balkanskoj ruti", kaže Miščević.

Prema njenim rečima, "možda izgleda čudno", ali u ovoj situaciji Srbija je pokazala da ume da se ponaša evropski, odnosno da zajednički odgovara na izazove sa evropskom porodicom.

"Znamo šta su to evropske vrednosti i humano i u skladu sa evropskim standardima tretiramo migrante, tako da migrantska kriza nije nam donela negativno brojanje, već naprotiv, jedno bolje razumevanje kapaciteta Srbije da razmišlja", rekla je Miščević.

Ona je navela da trenutna situacija u Evropi uopšte nije pogodna za dalje proširenje, zahteva potpuno angažovanje i oko migranata, ali i oko britanskog referenduma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.