Ministri EU: Zabrinuti smo zbog BIH

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2014, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: Zabrinuti smo zbog BIH

Nemiri u BiH izazvali su veliku zabrinutost ministara spoljnih poslova EU, ali su oni na svom današnjem sastanku, na kojem ta tema nije bila na dnevnom redu, ostali samo na razmeni mišljenja - nisu iznete nikakve ocene, niti su doneti zaključci.

Haos u Bosni i Hercegovini (Foto: Arhiva)  

Pojedini ministri su tražili da se stanje u BiH što brže i temeljno sagleda jer očigledno nije jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje su razmere i vrsta bunta u BiH. Izvori u Evropskoj komsiji rekli su agenciji Beta da je socijalna buna u BiH očito rezultat dugogodišnjeg lošeg upravljanja ekonomijom, što je dovelo do visoke nezaposlenosti i paralize delova privrede.

To je, po oceni izvora agencije Beta, i posledica nerešavanja institucionalnih problema u BiH.

 

Na pitanje da li je se to može porediti i sa socijalnom i političkom pobunom u Ukrajini, odgovor je glasio da su to potpuno različite društvene i političke situacije, iako je tačno da je deo nezadovoljstva i u BiH izazvan visokom nezaposlenošću, korupcijom i

lošim vođenjem privrede.

 

Na pitanje da li ostavke nekih zvaničnika u BiH znače da može doći i do promene u političkoj klasi, odnosno da ljudi ne veruju bar delu političara, izvor iz Evropske komisije je rekao da je rano da se izvlače takvi zaključci, iako ostavke govore same po sebi.

 

U diplomatskim krugovima u Briselu se tvrdi da u EU postoje i sumnje da je do socijalne bune u BiH moglo doći i uz saglasnost s nekim spoljnim činiocima. Povodom izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da bi, ako stanje u BiH eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU, u EK su agenciji Beta ponovili da Incko nije predstavnik EU u BiH, kao i da isključivo vlade zemalja EU, uz dogovor sa NATO, odlučuju o bilo kakvom dodatnom upućivanju ili angažovanju trupa u BiH u sklopu

operacije Altea.

 

Raspravu o situaciji u BiH ministri spoljnih poslova EU mogli bi nastaviti i tokom popodneva, posle razmatranja drugih planiranih tema.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

U Briselu zabrinutost zbog BiH

Izvor: EurActiv Srbija, 11.Feb.2014, 12:10

Nemiri u BiH izazvali su veliku zabrinutost ministara spoljnih poslova EU. Medjutim, na sastanku 10. februara, na kojem ta tema nije bila na dnevnom redu, šefovi diplomatija EU su ostali samo na razmeni mišljenja - nisu iznete nikakve ocene, niti su doneti zaključci. Kako su preneli mediji u BiH,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.