Ministarstvo pravde: Preduzeti važni koraci u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: Preduzeti važni koraci u borbi protiv korupcije

Povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Ministarstvo pravde ističe da je 2019. godina u potpunosti bila posvećena borbi protiv korupcije, jer je Srbija preduzela niz važnih koraka u toj oblasti, a što su verifikovala i stručna tela u Evropskoj uniji.
"Tekuća godina je u potpunosti bila posvećena borbi protiv korupcije, jer je Srbija preduzela niz važnih koraka u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblasti, a što je verifikovano i od strane stručnih tela u EU", saopštilo je Ministarstvo pravde.
Iz Ministarstva pravde navode da je Srbija više nego ikada ojačala i zaokružila svoj represivni mehanizam, ali da je jednaku pažnju posvetila i preventivnom delovanju.
"Sve to je doprinelo da se Srbija od ove godine više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije, prema izveštaju usklađenosti Republike Srbije sa GREKO preporukama, koji je usvojen na zasedanju tog tela krajem marta ove godine", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
Dodaju da je ove godine usvojen novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji je zamenio dotadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a koji je usaglašen sa GREKO preporukama i predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis.
Kako kažu, njegova primena treba da obezbedi zaštitu javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije i jačanje integriteta i odgovornosti organa javne vlasti i javnih funkcionera.
Više od 750 pravnosnažnih odluka 
Ministarstvo pravde podseća i da je sredinom avgusta počela primena još jednog od važnih antikoruptivnih akata - Zakona o lobiranju, kojim se prvi put uređuje oblast lobiranja u Srbiji, a koji predstavlja jedan od mehanizama u borbi protiv korupcije koji treba da smanji sivu zonu nezakonitih uticaja.
Ministarstvo je početkom novembra, uz podršku EU projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", organizovalo međunarodnu konferenciju na visokom nivou, na kojoj je učestvovalo 200 delegata iz više od deset država, na kojoj su predstavljeni rezultati rada četiri koruptivna odeljenja u Srbiji.
Kako kažu, za nešto više od godinu i po dana primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, doneto je više od 750 pravnosnažnih odluka za koruptivna krivična dela.
"Vlada Republike Srbije pokazuje jasnu političku volju i nedvosmislenu posvećenost strateškom pristupu borbi protiv korupcije, a država će i u budućnosti nastaviti da unapređuje međunarodnu i regionalnu saradnju i da usklađuje svoje propise sa preporukama i standardima međunarodnih institucija i tela", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.