Mini-hidrocentrale u Srbiji tema i u Evropskom parlamentu

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini-hidrocentrale u Srbiji tema i u Evropskom parlamentu

Među osam usmenih amandmana podnetih na tekst rezolucije o napretku Srbije na putu ka EU, o kojima će poslanici Evropskog parlamenta raspravljati na današnjoj sednici, našao se i onaj koji se tiče izgradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini i očuvanju zaštićenih područja.

Da pitanje izgradnje mini-hidroelektrana u Srbiji nije samo lokalan ili regionalni problem, već je značajno i za prustupanje Srbije Evropskoj Uniji, govori i to da su poslanici Evropskog parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako piše European Western Balkans, na tekst rezolucije o napretku Srbije, koji je sastavio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, podneli amandman na problem u vezi izgradnje MHE.

Koliko je to značajno pitanje za Evropske parlamentarce dokazuje to što se ostali amandmani odnose na nerešeni slučaj Savamale, o trenutnoj situaciji na severu Kosova i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici od strane najviših državnih zvaničnika.

Amandman je podneo poslanik Zelenih Igor Šoltes, a poslanici će raspravljati o ekološkoj opasnosti od hidroelektrana, posebno na Staroj planini koja je zaštićeno područje.

Tako će se o problemu MHE, nakon što je to pitanje došlo i na dnevni red Sekretarijata Evropske energetske zajednice, sada govoriti i u jednom od zakonodavnih tela Evropske Unije.

Konačan tekst rezolucije, prenosi EWB, koja je neobavezujući ali politički veoma značajan dokument, biće stavljen na glasanje danas pred poslanike Evropskog parlamenta.

O problemu izgradnje MHE proteklih godina digla se bura, najpre na Staroj planini, ali i na drugim područjima u Srbiji, a među najglasnijim su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, koji su dobili priznanje “Zeleni utisak 2018”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.