Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 09:01

Milivojević: Zapadni Balkan ponovo u žiži interesovanja, politiku proširenja treba vratiti na agendu EU

U deklaraciji usvojenoj na samitu procesa Brdo–Brioni ukazuje se na značaj brzog proširenja EU na ceo region Zapadnog Balkana, a zbog protivljenja Srbije u tekst nije ušla tema o promeni granica. Zapadni Balkan se ponovo vraća u žižu interesovanja EU, ali i drugih međunarodnih faktora što treba iskoristiti kako bi se ubrzao proces evrointegracija, rekao je za RTS diplomata Zoran Milivojević.
Sastanak na Brdu kod Kranja je značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre svega, jer je to bio prvi sastanak "uživo" od početka pandemije koronavirusa.

"Zapadni Balkan je ponovo u žiži interesovanja, a uz to Slovenija uskoro preuzima predsedavanje EU i u agendi ima upravo pitanje nastavka politike proširenja", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Zoran Milivojević.
Jedna od tema sastanka na Brdu kod Kranja bilo je i pitanje nepromenljivosti granica na Zapadnom Balkanu.
"Kada govorimo o pitanjima granica onda treba imati u vidu da na Zapadu imaju u vidu Srbiju bez KiM. To je nastavak kampanje koju je pokrenuo prvi u nizu non-pejpera, a to je pokušaj da se taj stav provuče na štetu Srbije", rekao je Milivojević.
Non-pejperi pokazuju da je pitanje regiona aktuelno, a druga stvar je testiranje kako bi neka ključna pitanja mogla da se reše, smatra Milivojević.
"Prvi je pokrenuo pitanje granica i on je u velikoj meri svoju funkciju izvršio. To su probni baloni čija je funkcija da testira raspoloženje. Sve se uglavnom završava na tome da treba priznati realnost na terenu i da se izvrši pritisak na Srbiju da tu realnost prihvati", objašnjava Milivojević.
Zapadni Balkan je od posebnog geopolitičkog interesa i mnoge stvari se ovde prelamaju, posebno kada je reč o bezbednosti Evrope. Treba izvrši pritisak na EU da se vrati na politiku proširenja iako u samoj EU nema konsenzus po tom pitanju.
"U junu nas čeka samit koji treba da vrati tri stvari na dnevni red, a to je nastavak procesa evrointegracija Srbije i  početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Srbija ima centralnu ulogu u regionu i bez dogovora sa njom ostaju nerešena pitanja", smatra Milivojević.
Razgovor koji je predsednik Srbije imao sa generalnim sekretarom NATO-a potvrdio je Rezoluciju 1244 prema kojoj je Kosovo pod mandatom UN, a Stoltenberg je potvrdio odgovornost za očuvanje mira i bezbednosti upravo po tom mandatu. Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Milivojević smatra da treba da se što pre nastavi.
"Međutim, onako kako se ponaša Priština nema uslova da se dijalog nastavi, jer se oni drže čvrsto ideje o priznanju, što nije realno. Ako nastavka dijaloga ne bude imaćemo situaciju kakva je sada. Dijalog treba nastaviti o pitanjima gde se u dijalogu stalo pre pandemije, ali treba i ispuniti ono što je do sada dogovoreno", rekao je za RTS Zoran Milivojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.