Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić ocenio je danas da se po završetku letnje pauze može očekivati ukidanje taksi na robu iz Srbije, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine po formiranju nove kosovske vlade.

Mijačić je agenciji Beta rekao da je u međuvremenu moguće realno očekivati susrete predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Aleksandra Vučića u Parizu.

On je kazao i da se na Srbiju stalno vrši pritisak da prizna Kosovo, a pregovori se uglavnom vode oko toga pod kojim uslovima će Srbija to uraditi.

"Jedan deo međunarodne zajednice smatra da Srbija treba priznati Kosovo bez ikakvih uslovljavanja ili benefita, dok je drugi deo spreman da sasluša stavove Srbije pod kojim uslovima može pristati na ovaj čin. I tu se trenutno nalaze najveći izazovi u pregovorima, mnogo veći od 'taksi', ostavke Haradinaja i Specijalnog suda", rekao je Mijačić.

On je kazao da je ostavka Ramuša Haradinaja na mesto premijera u kosovskoj vladi došla iznenada, ali da nije iznenađujuća.

"Poslednjih nekoliko dana svedoci smo povećanog pritiska međunarodne zajednice na Vladu Kosova oko ukidanja taksi a ostavka Haradinaja je došla kao posledica razlaza njegove koalicije sa Kadrijem Veseljijem. Znajući da su njih dvojica bili idejni tvorci i čvrsti zagovornici uvođenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, fleksibilniji stav Veseljija po ovom pitanju doveo je Haradinaja u situaciju da više nije mogao da čvrsto brani svoju poziciju, niti da sačuva većinu u parlamentu za očuvanje Vlade", rekao je Mijačić.

On je ukazao i da Ramuš Haradinaj nije jedini nosilac visoke političke funkcije koji je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu osumnjičenog, ali je jedini koji je podneo ostavku na javnu funkciju nakon dobijanja poziva iz Haga.

"Poziv iz Haga je stigao pre nekoliko dana, a ostavka je došla nakon promene unutrašnjih političkih okolnosti usled pritiska od strane međunarodne zajednice da se ukinu takse", ocenio je Mijačić.

Kako je dodao, razlog za ostavku svakako možemo naći i u političkoj kalkulaciji da će takav čin osnažiti njegovu poziciju među desno orijentisanim glasačima na Kosovu, što će mu doneti bolji rezultat na izborima koji će se zasigurno održati na jesen.

Mijačić je rekao da se ukidanje taksi ne može očekivati odmah, ali da će se to svakako desiti nakon letnje pauze.

"Takse će se verovatno 'suspenzovati' na određeno vreme, kako bi se otvorio prostor za otpočinjanje pregovora. Na Kosovu će doći do novih parlamentarnih izbora, a pregovori će sačekati formiranje nove vlade. Međutim, u međuvremenu je realno očekivati susrete Tačija i Vučića, ako ne ponovo u Albahu onda sigurno u Parizu", rekao je Mijačić.

On je kazao da su dve strane u pregovorima toliko udaljene nakon uvođenja taksi da je realnije očekivati vraćanje za pregovarački sto nego dalju radikalizaciju.

Međutim, kako je dodao, imajući u vidu istoriju dešavanja na Kosovu, svaki razvoj događaja je moguć, naročito u prvim danima i nedeljama posle ostavke Haradinaja.

"U prošlim vremenima svedoci smo da se ovako krupni događaji na kosovskoj političkoj sceni često 'anuliraju' upadima i hapšenjima na severu koji stvaraju takozvanu 'novu realnost'.Ne treba isključiti mogućnost da ovih dana može doći do slične situacije", rekao je Mijačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi

Izvor: Beta, 20.Jul.2019

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić ocenio je danas da se po završetku letnje pauze može očekivati ukidanje taksi na robu iz Srbije, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine po formiranju nove kosovske vlade.Mijačić je agenciji Beta rekao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.