Mihajlović: Samo ekonomski osnažene žene su slobodne

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Samo ekonomski osnažene žene su slobodne

Akcijom "Žene koje su obeležile naš grad" u organizaciji Delegacije EU i Ujedinjenih nacija obeležen Međunarodni dan žena. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da su "samo ekonomski osnažene žene slobodne žene".
Akcija je posvećena ženama arhitektama koje su gradile zgrade u Beogradu, a među njima je Jelisaveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Načić koja je projektovala školu "Kralj Petar prvi" u kojoj je promocija održana.

Građani će očitavanjem kju-ar koda moći da vide biografije žena koje su projektovale četiri škole i jednu crkvu u Beogradu.
Ministarka Mihajlović čestitala je 8. mart i muškarcima i ženama i ocenila da nema razvoja bez jednakih uslova za sve.
"Rodna ravnopravnost nije feminizam, već pokušaj da stvorimo jednake uslove za muškarce i žene", rekla je Mihajlovićeva.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je kako svi treba da doprinesu smanjenju jaza među polovima, sprečavanju rodno zasnovanog nasilja i većem učešću žena u donošenju odluka.
Fabrici je naveo da Srbija deli vrednosti EU i da se vidi želja da te vrednosti unese u svoje zakonodavstvo.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni smatra da su žene u ekonomiji manje vidljive i da žene u strukama treba da budu vidljivije u svetu.
Naglasio je da će borba za ravnopravnost biti u centru predsedavanja Francuske grupom G-8 i da će imati tri cilja - promociju jednakosti, pristup žena obrazovanju i borbu protiv diskriminacije.
Zamenica ambasadora Velike Britanjije Trejsi Glager rekla je da će kampanja koja je pokrenuta omogućiti da ljudi saznaju o ženama koje su početkom 20. veka pomerale granice i da će one biti uzor mladim ženama da ne odustaju.
Predstavnica Ženskog arhitektonskog društva Milena Zindović ukazala je na brojne primere doprinosa žena izgradnji Srbije i Beograda, ističući kako posebno posle Drugog svetskog rata ima mnogo istaknutih autorki.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.