Migranti u kamionu ili vagonu - kako se domoći Evropske unije

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti u kamionu ili vagonu - kako se domoći Evropske unije

Balkanska migrantska ruta zatvorena je već godinu i po dana, ali migracije ka Evropi nisu zaustavljene. Pogranična policija Mađarske svakodnevno spreči pedesetak migranata da ilegalno uđu na teritoriju Evropske unije. Da bi se domogli Mađarske, migranti u Srbiji traže nove načine.
Ako ne može preko žice, može u ceradi kamiona. Na taj način migranti svakodnevno pokušavaju da pređu u Mađarsku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vozači kamiona na Horgošu kažu da im to stvara velike probleme sa mađarskim vlastima.

"U ceradama, otkinu carinsku sajlu i podvuku se negde. Kod Mađara moramo da dokazujemo da nismo krivi, da nismo uzeli nadoknadu. Jednog našeg kolegu su uhvatili, platio je dosta",  kažu vozači. 
Migranti su na više mesta probili zaštitnu ogradu pored železničke stanice Subotica, gde uglavnom noću čekaju pogodan trenutak da se sakriju u vozove koji idu prema Evropskoj uniji.
Grupu mladića iz Iraka ekipa RTS-a susrela je u blizini železničke stanice. Kažu idu za Mađarsku. Na pitanje kako će preći granicu, kada nemaju dokumente - za televiziju odgovora nema.
Migranti se najčešće skrivaju u potkrovljima putničkih vozova, u podnožju teretnih vagona, pa čak i u cisternama. Zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva zbog udara struje sa železničke visokonaponske mreže.
Tek poneko od migranata, prugom, stigne do Mađarske. Međutim, migrantska sreća kratko traje. Prema izveštajima mađarske policije, 99 procenata migranata bude privedeno i vraćeno u tranzitne zone sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.