Mi treba da radimo brže, ali otvaranje poglavlja zavisi od unutrašnjih dešavanja u EU

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi treba da radimo brže, ali otvaranje poglavlja zavisi od unutrašnjih dešavanja u EU"

Senta -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da tempo kojim će Srbija otvarati poglavlja zavisi od EU, dok je na Srbiji da radi brže i efikasnije.

"Zadatak Vlade Srbije je EU što pre, a kada ćemo to i postati zavisi od EU", izjavila je Brnabić odgovarajući na novinarska pitanja nakon posete fabrici Japan Tobako u Senti.

Ona je istakla i da ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moramo da radimo mnogo brže, budemo mnogo efikasniji i da ne bežimo od odgovornosti.

"Ali je svakako, takođe, istina da tempo otvaranja poglavlja zavisi od reformi i previranja u okvru same EU i onog što je izazvao Bregzit i što izazivaju diskusije oko internih reformi o samoj EU, podela članica EU za i protiv proširenja", rekla je Brnabić.

Podsetila je da Srbija ima pet spremnih poglavlja, da su, kada je bila prethodna Odluka o otvaranju, otvorena dva, te da su ostala tri poglavlja. Mediji su prethodnih dana izveštavali o tome da bi Srbija, do kraja juna i završetka rumunskog predsedavanja EU, mogla da otvori samo jedno pregovaračko poglavlje.

"Večernje novosti" su, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, prenele da bi to moglo da bude poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, ali "da ni oko njega nije postignuta konačna saglasnost među državama članicama".

U pregovorima o prijemu Srbije EU od ukupno 35 do sada je otvoreno 16 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.