Mi smo u interesnoj sferi SAD i EU, a sa Rusijom...

Izvor: Mondo, 12.Nov.2018, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi smo u interesnoj sferi SAD i EU, a sa Rusijom..."

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je večeras izjavio kako je Kosovo deo interesne sfere SAD i EU i da je u sukobu sa ruskom interesnom sferom.

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Učestvujući u emisiji prištinske televizije T7 Haradinaj je rekao, da je sukob dve interesne sfere u blizini kosovske granice i da je interes Rusije blokada procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da susret predsednika Kosova Hašima Tačija i ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja novi momenat u međunarodnim odnosima Kosova."To je pozitivan događaj i priznanje realnosti nezavisnog Kosova", napisao je Hodžaj, a prenosi koha.net.

Haradinaj je kazao da se susreti između predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina na manifestacijama može dogoditi, ali da ne zna cilj takvog sastanka.

On je podvukao da je ranije, pre proglašavanja nezavisnosti Kosova bilo sugestija SAD da se predstavnici Kosova sretnu sa ruskim zvaničnicima.

"Ako je susret (Tačija i Putina) održan na sugestiju naših saveznika onda to ima logike", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je upozorio predsednika Tačija da ne dovodi u opasnost da bude razrešen dužnosti, ako u dijalogu sa Srbijom razgovara o razmeni teritorija.

Njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova bi glasala za opoziv Tačija ako bi on potpisao sporazum sa Srbijom koji dovodi u pitanje teritoriju Kosova.

On je kazao da nije razgovarao sa predsednikom Tačijem posle njegovog susreta sa Putinom, ali je poručio da podela Kosova ne dolazi u obzir.

"Sporazum, ako je predviđena podela Kosova, je neprimenljiv. U trenutku kada neko stavi potpis na dokument koji spominje podelu Kosova dogodiće se to što se dogodilo sa drugim predsednicima (koji su smenjeni). Podela Kosova je protivustavna", rekao je Haradinaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Hašim Tači,   Vladimir Putin

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.