Mej: Britanija se u EU nikada nije osećala kao kod kuće

Izvor: RTS, 22.Sep.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej: Britanija se u EU nikada nije osećala "kao kod kuće"

U Evropskoj uniji Velika Britanija se nikada nije u potpunosti osećala "kao kod kuće", ističe britanska premijerka Tereza Mej. Predlaže "prelazni period" u trajanju od oko dve godine, nakon formalnog istupanja Britanije iz Unije u martu 2019. godine.
"Možda zbog naše istorije i geografije, Evropsku uniju nikada nismo osećali kao sastavni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo naše nacionalne priče, za razliku od toliko mnogo primera drugde u Evropi. To je stvar izbora", rekla je Tereza Mej u govoru o budućim odnosima Britanije sa EU koji je održala u Firenci, prenosi Rojters.

Britanska premijerka je navela da bi prelazni period u kojem bi Britanija ostala u Uniji tokom ograničenog ali definisanog veremenskog perioda pružio izvesnost za poslovanje i pomogao u predupređivanju problema tokom tranzicije nakon Bregzita, navodi AP.
Mej je nagovestila i da će Britanija platiti "račun za Bregzit", navevši da će njena zemlja "ispuniti obaveze". Takođe, pozvala je Britaniju i EU da postignu "kreativne" nove ekonomske odnose koji neće biti zasnovani ni na kakvom sadašnjem trgovinskom modelu.
Napomenula je da Britanija tokom pregovora o Bregzitu neće tražiti članstvo na jedinstvenom tržištu EU, niti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu.
Tereza Mej je istakla da su pregovori o Bregzitu teški, ali da je posle dosadašnje tri runde postignut "konkretan napredak", kako je navela, zahvaljujući profesionalizmu pregovarača. Istovremeno je navela da je uspeh pregovora "u obostranom interesu", prenosi AFP.
Dodala je i da će prava građana država članica EU u Britaniji posle istupanja te zemlje iz Unije biti zagarantovana britanskim zakonom i izrazila želju da britanski sudovi uzmu u obzir odluke Evropskog suda pravde kada odlučuju o pravima građana EU koji žive u Britaniji.
"Naša posvećenost odbrani i unapređenju naših zajedničkih vrednosti ostaje netaknuta. Naša rešenost u odbrani stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta naših evropskih suseda i prijatelja ostaje nepokolebljiva", poručila je Mejova, navodi Rojters.
Mejova je priznala da duboko "udruživanje suvereniteta" kao ključna karakteristika EU omogućuje duboku saradnju bez presedana koja donosi koristi, ali je napomenula da to takođe znači da, kada su zemlje u manjini, moraju ponekad da prihvate odluke koje ne žele.
Istakla je da sa optimizmom gleda na istupanje svoje zemlje iz Evropske unije, "u novom i kritičnom periodu istorije Ujedinjenog Kraljevstva sa tim blokom".
"Britanski narod je odlučio da napusti EU i bude zemlja koja slobodno trguje na globalnom nivou, kadra da iscrta sopstveni put u svetu. Za mnoge je ovo uzbudljiv period pun obećanja, dok je za druge zabrinjavajući. Ja napred gledam sa optimizmom", istakla je premijerka.
Mej je danas u Firenci iznela svoju viziju o budućim odnosima sa Evropskom unijom, u govoru za koji se nada da će pospešiti pregovore o razlazu Britanije sa tim blokom.
Njenom izlaganju prisustvovali su visoki britanski zvaničnici, među kojima su ministar spoljnih poslova Boris Džonson, kancelar Filip Hamond i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, ali ne i lideri 27 država članica EU, primećuje AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mej predlaže dvogodišnji tranzicioni period posle Bregzita

Izvor: Beta, 22.Sep.2017

Britanska premijerka Tereza Mej založila se danas u Firenci za dvogodišnji tranzicioni period posle Bregzita, tokom kojeg bi i Velika Britanija i EU imali pristup tržištu druge strane, i predložila tesnu bezbednosnu saradnju dve strane posle Bregzita.Mej je tokom govora o ciljevima posle Bregzita...

Nastavak na Beta...

Mej: Britanija se u EU nikada nije osećala "kao kod kuće"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2017

Britanija se u Evropskoj uniji nikada nije u potpunosti osećala "kao kod kuće", rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej u Firenci..."Možda zbog naše istorije i geografije, Evropska unija se nikada nije osećala kao sastavni deo naše nacionalne priče, za razliku od toliko mnogo primera drugde...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.