Mej: Bler vređa funkciju na kojoj je bio

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej: Bler vređa funkciju na kojoj je bio

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je jednog od njenih prethodnika Tonija Blera da umanjuje značaj pregovora o Bregzitu time što poziva na novi referendum.
Tereza Mej je ocenila njegove komentare kao uvredu za kancelariju na čijem čelu je nekada bio.

Toni Bler je prošle nedelje je rekao da bi moglo da se organizuje novo glasanje o izlasku Velike Britanije iz EU, ako nijedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostalih opcija ne uspe.
Zatim su se predstavnici laburista, koji podržavaju Blerovu ideju, sastali sa ministrom Dejvidom Lidintonom, kako bi razmotrili mogućnost novog glasanja. Poručili su da neće podržati nijedan drugi Vladin plan.
Britanska vlada se protivi novom referendumu, navodeći da su građani napravili jasan izbor kada su glasali 2016. godine (51.9 odsto je bilo "za" a 48,1 odsto "protiv").
Navodi se da parlament ima demokratsku dužnost da sprovede ono za šta je britanski narod glasao.

Tereza Mej kaže da ima previše ljudi koji žele da podriju proces zarad ličnih interesa, što je suprotno delovanju u skladu sa nacionalnim interesom.
U međuvremenu, izvori bliski Lidingtonu rekli su za Bi-Bi-Si da on ne planira da se zalaže da novi referendum: "Samo se sastao sa predstavnicima partija kako bi raspravljali i kako bi saslušao njihova mišljenja".
Juče je Tajms objavio da većina ministara britanske premijerke Tereze Mej smatra da je njen plan za Bregzit "mrtav" i da razmatraju drugačije opcije, među kojima je i drugi referendum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.