Mediji o srpskoj rezoluciji: Bolje poraz nego dogovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2010, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji o srpskoj rezoluciji: Bolje poraz nego dogovor

BEOGRAD -

Vlada Srbije neće pristati na bilo kakav dogovor sa ključnim članicama EU i SAD u vezi s rezolucijom povodom odluke Međunarodnog suda pravde koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijama, piše Pres pozivajući se na izvor u vrhu vlasti.

Procena vlasti je da bi poraz u Generalnoj skupštini UN bio manje štetan po diplomatsku borbu za očuvanje Kosova nego dogovor sa najuticajnijim članicama EU i SAD oko nove rezolucije.

Izgubila od najmoćnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja sveta

Zbog ovakve procene srpska vlast je uverena da će zapadne zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova pokušati raznim političkim i ekonomskim pritiscima da nateraju Srbiju da odustane od svog predloga u UN.

Prema rečima sagovornika Presa iz vrha vlasti, Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra.

Jedna je mogućnost da Srbija obezbedi većinu za svoju rezoluciju, što je, kako je izjavio ministar Vuk Jeremić, to gotovo nemoguća misija.

Druga opcija jeste da u dogovoru sa Velikom Britanijom, Francuskom i SAD izmeni tekst rezolucije i izbaci "sporne delove": da je secesija neprihvatljiva i da traži nastavak pregovora o statusu Kosova.

Treća opcija je da Srbija ne dobije dovoljnu podršku članica Generalne skupštine.

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".

Učvršćivanje stava protiv

Izvor Presa veruje da će upravo korišćenje tolike sile protiv Srbije izazvati animozitet kod onih zemalja koje razmišljaju da priznaju Kosovo i da posle toga to neće učiniti.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Zapada samo će učvrstiti stav Rusije, Kine, Indije, Brazila i drugih da ne priznaju Kosovo. Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN nego da se dogovori sa EU i SAD.

Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Presa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.