Mediji: Vlada povlači zakon o ništavnosti srpskih optužnica

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Vlada povlači zakon o ništavnosti srpskih optužnica

Vlada Hrvatske bi na današnjoj sednici trebalo iz saborske procedure da povuče predlog zakon o ništavnosti optužnica pravosudnih organa iz bivše SFRJ protiv hrvatskih vojnika, javili su hrvatski mediji pozivajući se na nezvanične informacije.

Prema saznanjima medija, Vlada će taj predlog zakona povući iz parlamentarne procedure, pre svega zbog negativnih reagovanja EU, šefa države Ive Josipovića, pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranaka i nevladinih organizacija.

Umesto predloga zakona o ništavnosti optužnica, biće predložena deklaracija kojom se osudjuje zloupotreba i neselektivno slanje optužnica iz Srbije, navode medji. Vlada će u deklaraciji predložiti jaču saradnju državnih tužilaštava i ministarstava pravde Hrvatske i Srbije kako bi se optuživali i gonili oni koji su doista počinili ratni zločin.

Prema istim izvorima, do odluke o povlačenju dolazi zbog upozorenja iz EU da bi donošenje takvog zakona moglo ugroziti odnose u regionu.

Predlog tog zakona poslednjih je dana uzrokovao mnoge kontroverze, a iz redova HDZ-a tvrdili su kako će usvajanje tog zakona sprečiti buduće slučajeve hapšenja veterana po srpskim optužnicama kao što se to zimus desilo s Tihomirom Purdom.

Opozicija i više stručnjaka tvrdili su da se zakonom hrvatski veterani neće zaštititi od neopravdanog progona, nego da bi mogao pogoršati stanje jer iz tog zakona proizlazi otkazivanje saradnje sa Srbijom po pitanju procesuiranja ratnih zločinaca.

Poziv vladi da odustane od zakona juče je uputio predsednik Ivo Josipović, a protiv zakona bila je Samostalna demokratska srpska stranka i više nevladinih roganizacija kojima je podršku dao i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić i više javnih ličnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.