Mediji: Em antisrpski jastreb, em ima antizapadne poruke

Izvor: B92, 15.Feb.2021, 16:32

Mediji: Em "antisrpski jastreb", em ima antizapadne poruke

Brisel -- Ishod jučerašnjih izbora na Kosovu učiniće još složenijim napore Evropske unije i SAD da izdejstvuju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

To je stav evropskih medja, koji navode da izgledni novi kosovski premijer Aljbin Kurti ima "veoma oštar stav prema Srbiji", uz antizapadne poruke.

Briselski portal Juronjuz navodi da je " >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo za premijera izabralo antisrpskog jastreba", dok portal Euraktiv smatra da će "Kurti, poznat po tvrdom stavu prema Srbiji, takođe biti suočen sa snažnim pritiscima Zapada da obnovi dijalog sa Beogradom".

Politiko ističe da će "Kurtijeva pobeda učiniti još složenijim napore Zapada da izdejstvuje mir izmedju Kosova i Srbije…jer je stav njegove stranke da ne može biti kompromisa sa Srbijom".

List dodaje da "Kurtijevi stavovi sukobljavanja ne idu u prilog rešavanju razmirica u okviru dijaloga uz posredstvo EU, koji je godinama jako malo napredovao". Francuski list Mond piše da je na izborima "ubedljivo pobedio lider nacionalističke levice Aljbin Kurti" uz obećanje da će iskoreniti korupciju i nezaposlenost, dok 'Figaro" podvlači da će Kurti, "zagovornik tvrde linije prema Beogradu, morati da nastaviti teški dijalog s Beogradom…mada Kurti navodi da se taj dijalog nalazi tek na šestom ili sedmom mestu po važnosti".

Nemački portal Dojče vele to isto podvlači, a mediji u EU pišu i da analitičari u Prištini smatraju da su jučerašnji izbori bili i glasanje protiv dosadašnjih političara ogrezlih u korupciji i kriminalu, a ne baš i odraz saglasnosti s Kurtijevim programom.

Mediji u Zapadnoj Evropi navode i mišljenja analitičara i birača u Prištini da Kurti ima i nasilne i "diktatorske sklonosti" i "predstavlja pretnju za povlašćene odnose Kosova i Amerike".

Italijanski dnevnik Republika javlja da su na izborima na Kosovu "pre svega mladi izabrali levičarske nacionaliste", što je ocena koju daju i neki španski listovi.

Pais prenosi iz Prištine zabrinutost pojedinih građana koji su rekli "videli smo šta je nacionalizam, preživeli smo rat, a to treba da bude alternativa za Kosovo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mediji u EU: Pobeda Kurtija na izborima komplikuje napore Zapada za sporazum s Beogradom

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2021

Ishod jučerašnjih izbora na Kosovu učiniće još složenijim napore Evropske unije i SAD da izdejstvuju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer izgledni novi kosovski premijer Aljbin Kurti ima "veoma oštar stav prema Srbiji", uz antizapadne poruke, ocenjuju mediji u Evropskoj uniji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.