Martonji: Mađarska za zapadni Balkan u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2011, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martonji: Mađarska za zapadni Balkan u EU

BRISEL -

Janoš Martonji, ministar spoljnih poslova Mađarske, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, izjavio je da njegova zemlja želi evropsku integraciju svih zemalja zapadnog Balkana i da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom stupi na snagu do kraja godine.

Martonji je u intervjuu za današnje "Novosti" istakao da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, ali da treba da sprovede "dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važnih reformi da bi ostvarila značajan napredak u svom integracionom procesu".

Mađarski ministar je podsetio da su poslanici Evropskog parlamenta 19. januara odobrili SSP između EU i Srbije, istakavši da je to bila "važna etapa u razvoju Srbije u procesu koji ima za cilj stvaranje mirne i potpuno integrisane Evrope".

"Mađarsko predsedništvo bi želelo da ovaj sporazum stupi na snagu do kraja ove godine, ili, najkasnije, početkom sledeće. Ali, saglasnost parlamenta nije dovoljna. Potrebno je, takođe, i da zemlje članice ratifikuju ovaj sporazum", rekao je Martonji, podsećjući da je SSP, osim Mađarske, dosad odobrilo još osam zemalja članica, a to treba da uradi još osamnaest država.

"U ovom trenutku, to je najhitnije pitanje", naglasio je mađarski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, zemlje članice traže ostvarenje napretka posebno u oblastima javne administracije, vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u saradnji s Međunarodnim sudom u Hagu.

"Veoma cenimo dosad iskazanu posvećenost srpske vlade, kao i brzinu i kvalitet odgovora na upitnik Evropske komisije. Sada kada je upitnik popunjen, komisija može da pripremi svoje mišljenje, neophodno da bi se zemlji dodelio status kandidata", izjavio je Martonji.

Mađarska je, kako je rekao, zadovoljna načinom na koji se ostvaruju prioriteti njenog predsedništva kada je u pitanju zapadni Balkan.

"Uz to, u tom regionu sve je isprepletano. Kao što su događaji u Albaniji to pokazali, moramo da vodimo računa o više izvora napetosti u regionu. Ali, zadaci su jasno utvrđeni. EK je, na primer, istakla, u svom mišljenju 2010, dvanaest zadataka koje Albanija treba da ispuni da bi dobila pozitivno mišljenje", dodao je Martonji.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija sa državama zapadnog Balkana, Martonji je rekao da to neće biti dovedeno u pitanje, ali da EK želi da u saradnji sa zemljama regiona uspostavi monitorning sistem zbog raznih zloupotreba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.