Makron upozorio na opasnost od raspada Evropske unije

Izvor: B92, 21.Maj.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron upozorio na opasnost od raspada Evropske unije

Pariz -- Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnicima regionalnih medija ponovo upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije.

Na taj način je pravdao svoje učešće u kampanji za evropske izbore, koje opozicija otvoreno kritikuje.

Francuski predsednik je izabran 2017. i oduvek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, preneo je Index.hr pozivajući se na Hinu.

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

"Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom", ocenio je Makron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kome će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsednik je zajedno sa portugalskim socijalističkim čelnikom Antoniom Kostom u ponedeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da unište Evropu nacionalizmom.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

"Makron zloupotrebljava predsedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana", napisao je na svom nalogu na Tviteru nosilac liste Nacionalnog okupljanja Žordan Bardeja dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.