Makedonija i Bugarska pokušavaju da unaprede odnose

Izvor: Southeast European Times, 06.Feb.2013, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i Bugarska pokušavaju da unaprede odnose

Nakon što je blokirala njeno pridruživanje EU, Bugarska je rekla da će se fokusirati na poboljšanje odnosa sa Makedonijom.

06/02/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 6.2.2013.

U pokušaju da premosti razlike nekoliko meseci nakon što je Bugarska blokirala priduživanje Makedonije EU, premijer Bojko Borisov pozvao je makedonskog kolegu Nikolu Gruevskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u posetu Sofiji.

Borisov je rekao da Skoplje može da računa na podršku Bugarske na njenom putu u EU i NATO i izrazio interesovanje za razgovor o ekonomskim temama, kao što je izgradnja autoputa Sofija-Skoplje-Tirana.

Međutim, do sada nije bilo reakcije iz Skoplja na Borisovljev poziv.

Odnosi između dve zemlje dodatno su se pogoršali nakon premijere makedonskog filma nominovanog za Oskara „Treća polovina“, u kojem se prikazuje učešće Bugarske u Holokaustu.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev rekao je da će jedan od ključnih prioriteta u ovoj godini biti dobrosusedski odnosi sa Makedonijom.

Radne grupe ministarstva spoljnih poslova Makedonije i Bugarske nastavljaju sastanke čije su teme novi sporazum o prijateljstvu, dobrosusedski odnosi i sporazumi o saradnji između dve zemlje, koje je napisala Bugarska.

Međutim, makedonski analitičari kažu da Borisovljev poziv ne predstavlja iskrenu nameru za prevazilaženje nesporazuma između dve balkanske zemlje.

„Bugarska nastavlja istu politiku poricanja prema Makedoniji“, rekao je bivši makedonski ambasador Risto Nikovski za SETimes.

Uoči predstojećih majskih parlamentarnih izbora u Bugarskoj bilo je brojnih izjava o makedonsko-bugarskim odnosima.

„Tokom ove kampanje može se čuti da su ugroženi bugarski nacionalni interesi i da će zemlja pokušati da se usprotivi putu Makedonije prema EU i NATO-u. Sa druge strane, Makedonija se nada da će prevlađujući deo javnog mnjenja osuditi [bugarske] političare koji izražavaju agresivan i nepravedan stav prema Makedoniji“, rekao je Georgi Spasov, bivši makedonski ambasador u Sofiji, u izjavi za SETimes.

Bivši bugarski predsednici Georgi Prvanov i Željo Želev nedavno su apelovali na vlasti u Sofiji i rekli da je blokiranje Makedonije pogrešno i da nije u interesu Bugarske.

„Mi blokiramo Makedonce, ljude sa kojima delimo isto poreklo. Trebalo bi da bude obrnuto, trebalo bi da im pružamo najveću pdoršku“, rekao je Prvanov.

„Makedonija i Bugarska imaju dugoročan interes da stabilizuju svoje odnose i to ne bi trebalo uslovljavati rokovima ili odlaganjima“, rekao je Spasov.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.