Referendum u Makedoniji - mali odziv, ima incidenata

Izvor: Mondo, 30.Sep.2018, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Makedoniji - mali odziv, ima incidenata

Građani Makedonije na referendumu odgovaraju na pitanje da li su za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija. Četiri incidenta na biračkim mestima. Mali odziv. Pratite na Mondu sve o referendumu!

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Građani Makedonije danas izlaze na referendum na kome bi trebalo da se izjasne da li podržavaju sporazum između između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike. Situacija u zemlji napeta, od jutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << počeli incidenti...

.......................................

15. 10 -  Mali odziv Makedonaca na referendumu. Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je do 13 časova na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija, glasalo 261.473 glasača, odnosno 16 odsto ukupno upisanih birača. Referendum će biti uspešan ako na biračka mesta izađe 50+1 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmenje 50+1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

12.38 - MUP: Do sada na referendumu registrovana ukupno četiri incidenta. Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski" u skopskoj opštini Aerodrom K. Ž. (22) vređao građane i fizički napao policijske službenike, zbog čega je priveden u policijsku stanicu. Jedan 80-godišnji muškarac u mestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vređala 64-godišnja S. M. koja je pozvana u policijsku stanicu. "U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mesta u Osnovnoj školi ''Braća Miladinovci''. Odmah su preduzete mere i lica su odvedena u policijsku stanicu", rekao je Angelovski. Četvrti incident dogodio na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Vanče Prće" u Štipu gde je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vređao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.

12.25 - Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je, do 11 časova, glasačko pravo na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija, iskoristilo 8,03 odsto glasača. Na konferenciji za medije DIK, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

 10. 55 - U Skoplju je privedena grupa mladića koji su maltretirali ženu koja došla da glasa na referendumu, a potom se sukobili sa policijom, javili su makedonski mediji. Incident se dogodio na glasačkom mestu pred Osnovnom školom "Lazo Angelovski" u skopskom naselju Novo Lisičje, gde je grupa mladića napala ženu, pa je intervenisala policija koja je bila raspoređena na ovom biračkom mjestu. Pošto se grupa suprotstavila organima reda, policajci su zvali pojačanje, pa je grupa nakon toga privedena u policijsku stanicu. Glasanje na ovom biračkom mjestu nije prekidano.

10.50 - Izlaznost na referendumu u Makedoniji do 9.00 je bila 2,45 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK). Sva biračka mesta otvorena na vreme, da glasanje teče mirno i da nisu registrovane nepravilnosti.

...........................

U Makedoniji su jutros otvorena biračka mesta za referendum na kojem će se građani opredeljivati "za" i "protiv" da ta bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Republika Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom i priključenju NATO i EU.

Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a Makedonci će moći da glasaju do 19 časova.

Naime, 1.806.336 građana, koliko ih je upisano je u birački spisak izjašnjavaće se se na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke".

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Koliko su otvorene te podele pokazao je i incident u UN, kada je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je kritikovao visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške prestojećem referendumu, pozvao svoje sunarodnike na bojkot u nedelju, posle čega je pomoćnik šefa diplomatije Makedonije napustio salu.

Predstavnici aktuelne vlasti su u kampanji pozivali građane da se izjasne "za", a najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, koja je sve vreme bila veoma neodređena pozvala je građane da glasaju prema svojoj savesti, a sa sličnom porukom se oglasila i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva, kojoj bi, po ocenui analitičara

Osnovna poruka aktuelne vlasti je da se građani na referendumu, odlučuju da li žele da žive u (samo) izolaciji ili će sebi osigurati svetlu i izvesnu evroatlantsku budućnost kroz članstvo u EU i NATO.

Dok je premijer Zaev, koji je i lider vladajuće SDSM, optimista i veruje u uspeh referenduma jer, kako kaže, građani donose mudre odluke jer vole svoju otadžbinu, snose odgovornost za svoju decu, opoiziconi lider, Hristijan Mickoski, smatra da da će većina pristalica i članova VMRO-DPMNE na referendumu glasati "protiv" ili biti uzdržana, jer, kako kaže, stav te stranke o referendumu je jasan.

Ne treba zaboraviti da opoziciona konzervativna VMRO-DPMNE, koja je 11 godina bila na vlasti i koja je pobednica poslednjih parlamentarnih izborauvek ima veliki uticaj među građanima Makedonije.

REFERENDUM KARTA ZA EU I NATO

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Ukoliko referendum bude uspešan i većina, 50+1 se na referendumu izjasni "za", Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30-ta članica NATO, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU. 

Pored jednog dela unutrašnjih faktora, ključni izazovi pred predstojeći referendum za Makedoniju predstavlja javno protivljenje Rusije makedonskom članstvu u NATO. Međutim, na tvrdnje zapadnih međunarodnih zvanicnika tvrde da će Rusija pokušati da obesmisli makedonski referendum, premijer Zaev je u više navrata rekao da nema takve informacije, te da je Rusija prijatelj

Makedonije, koja se javno protivi njenom priključenjuu NATO, ali da će oni, uprkos tome, istrajati na tom putu.

Međutim, makedonski analitičari ocenjuju,da aktuelna vlada i premijer Zoran Zaev , izuzimajući Rusiju, imaju najsnažniju međunarodnu podršku, kakvu nije imala nijedna vlada u regionu od raspada SFRJ.

To je, navode, vrlo važna činjenica, koju je potrebno iskoristiti kako bi Makedonija, ali i ceo region konačno krenuli napred.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.