Makedonija: Zbog slabe izlaznosti referendum nije validan, većina izašlih zaokružila DA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2018, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Zbog slabe izlaznosti referendum nije validan, većina izašlih zaokružila DA

Referendum o promeni imena Makedonije koji je danas održan, nije uspeo da obezbedi 50 odsto izlaznosti koliko je bilo neophodno da bi bio validan, izjavio je danas direktor izborne komisije u toj zemlji Oliver Derkoski. "Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta", kazao je Drekoski novinarima, prenosi Rojters.

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je prethodno da je izlaznost na referendumu bila je 36,11 odsto, a da je "za" glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Ti podaci saopšteni su na osnosu 85,71 odsto glasova, prenela je MIA.

Da bi referendum bio uspešan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača.

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?".

U skladu sa sporazumom sa Grčkom, ime te zemlje trebalo bi da bude promenjeno u Republika Severna Makedonija.

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev ocenio je večeras da je referendum u toj zemlji bio demokratski i da će, ukoliko se ispostavi da je većina građana glasala "za", njihova volja biti sprovedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

"Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu", rekao je Zaev obraćajući se po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promeni imena Makedonije i evroatlantskim integracijama.

"Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Lider VMRO-DPMNE: Narod je rekao "stop" dogovoru sa Grčkom

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali "protiv" i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je "ovo Makedonija" i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci, rekao je Mickovski na konferenciji za novinare.

Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti.

Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovestio premijer Zoran Zaev ako se do rešenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Han Politički lideri da poštuju "ovu odluku"

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han oglasio se na Tviteru povodom referenduma u Makedoniji, koji je danas održan u toj državi, i poručio da sada očekuje od svih političkih lidera da poštuju "ovu odluku".

"Referendum u Makedoniji: Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode. Sa značajnim brojem glasova 'za', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te držžave", napisao je Han.

"Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da idu napred sa najvišim stepenom odgovornosti i jedinstva u svim partijama, u interesu države", naveo je Han na Tviteru.

U EU kažu da će sa zvaničnim saopštenjem povodom referenduma izaći u ponedeljak, pošto se objavi izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava koja je nadgledala sprovođenje referenduma u Makedoniji.

žDžaferi i Crvenkovski nisu glasali-nije ih bilo na spisku

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi i bivši premijer i predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, nisu danas mogli da glasaju, jer ih nije bilo na biračkom spisku.

Džaferi je rekao da nije glasao na referendumu, jer njegovo ime nije bilo na biračkom spisku.

"Istina je da nisam bio na listi birača, nadam se da je to izolovani slučaj i da ne postoje slične situacije", rekao je Džaferi, prenosi makedonski portal PlusInfo.

Da glasa na referendumu nije uspeo ni bivši makedonski premijer i predsednik Branko Crvenkovski, čije ime se tadođe nije nalazilo na spisku birača.

On je pokušao da glasa sa pasošem na biračkom mestu na kome je uvek glasao, ali nije uspeo, jer njegovo ime nije bilo na spisku birača, saopštio je Civilni centar za slobodu.

Kako prenosi PlusInfo, Crvenkovski je rekao da će se obratiti Državnoj izbornoj komisiji zbog tog incidenta.

Grčka: Referendum kontradiktoran

Rezultat konsultativnog referenduma je kontradiktoran, veliki broj građana je rekao "da", ali to nije u skladu sa izlaznošću na referendum, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Grčke i poručilo da ta država ostaje posvećena Prespanskom sporazumu.

"Veliki deo građana susedne držžave je podržžao sporazum (sa Grčkom). Ipak, značajan deo njih je prema njemu bio skeptičan. Grčka poštuje izbor građana Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Dalji koraci zahtevaju trezvenost svih strana, bez izuzetka, da bi pozitivan potencijal Prespanskog sporazuma bio očuvan", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Ministarstvo je poručilo da pažljivo prati razvoj događaja u prijateljskoj držžavi.

Generalno, kako se navodi, ovo ministarstvo smatra da klima nacionalizma, sumnje, lažžnih vesti na dnevnom nivou i ekstremnog fanatizma, "naž žalost onemogućava trezvenu procenu veličine benefita ovog sporazuma i sprečava neophodno međusobno razumevanje naroda i razvoja međusobne saradnje".

Primedbe na račun Prespanskog sporazuma su se pokazale kao pogrešne i netačne, smatra grčko ministarstvo i navodi se da potreba za saradnjom u regionu raste.

"Ekstremni i agresivni nacionalizmi u našem regionu, neodgovornost prema budućnosti regiona...ne daju šansu regionu u celini", napominje se u saopštenju.


Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Makedonci danas na referendumu odlučuju o novom imenu i ulasku u EU i NATO

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018

Građani Makedonije će danas izaći na referendum na kome bi trebalo da se izjasne da li podržavaju sporazum između između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, koja bi se, ako referendum uspe, ubuduće zvala Severna Makedonija, i tako podrže i težnje ove zemlje za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.