Izvor: RTS, 29.Okt.2020, 18:16

Mađarska za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, što je ujedno i prva zvanična poseta Beogradu nakon formiranja nove Vlade Srbije. Sijarto je čestitao ministarki Jadranki Joksimović na reizboru, uz uverenje da će Mađarska i Srbija nastaviti putem dodatnog poboljšanja svojih razvijenih partnerskih i dobrosusedskih odnosa.
Joksimovićeva i Sijarto su se saglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da iako su epidemija koronavirusa i njene ekonomske posledice dovele Srbiju i Mađarsku u težak položaj, dve Vlade su brzo i odlučno odgovorile na izazove koje je virus postavio i održale dobru saradnju.

Novoformirana Vlada prijem Srbije u EU vidi kao strateški cilj, koji bi mogao da dovede do brzog nastavka započetih reformi, a Sijarto je naglasio da je Mađarska i do sada bila istrajna u podržavanju procesa pristupanja Srbije Uniji.
Sijarto je kazao da je Mađarska podržavala Srbiju i na političkom i na tehničkom nivou, jer je mađarski stav da je prijem novih članica u EU neophodan.
Joksimovićva je zahvalila na izuzetnoj podršci i pomoći koju lično ministar Sijarto i Mađarska obezbeđuju Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Upoznala je sagovornika sa osnovnim pravcima delovanja nove Vlade, posebno sa planovima za realizaciju onih koji se odnose na ubrzanje procesa evropskih integracija.
"Uz borbu protiv posledica pandemije kovida-19 na zdravlje ljudi i na naš zdravstveni sistem, brže reforme u oblasti vladavine prava i ekonomsko osnaživanje jesu ono što građani od nas očekuju i na čemu ćemo odgovorno i prilježno raditi u saradnji sa našim evropskim partnerima", kazala je Joksimovićeva.
"Značaj finansijske podrške EU Srbiji"U svojstvu nacionalnog IPA koordinatora ministarka Joksimović je ukazala i na veliki značaj dosadašnje finansijske podrške EU Srbiji, pre svega iz IPA pretpristupnih fondova, ali i posebno naglasila veliku važnost nedavno predstavljenog Investicionog plana za Zapadni Balkan.
Kako je naglasila, Evropska komisija je i na taj način pružila kredibilan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU i na tome smo zahvalni svim državama članicama EU.
"Uz potrebu da se dalje sprovode ekonomske reforme koje je Evropska komisija inače pozitivno ocenila u Izveštaju za Srbiju za 2020, unapredićemo i privrednu saradnju u regionu realizacijom inicijative "mini-šengen", usmerene na slobodnije kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu", istakla je Joksimovićeva.
Ministar Sijarto je istakao da spoljnopolitička kretanja u proteklih nekoliko meseci na polju pristupanja EU mogu dati razloga za optimizam.
Obnova dijaloga između Beograda i Prištine, obilazak Zapadnog Balkana Olivera Varheljija i Investicioni paket za region pružaju priliku da proces evrointegracija dobije zamah, a paket pruža značajne resurse za infrastrukturno povezivanje regiona i za razvoj ekonomije.
Za Vladu Srbije je regionalna saradnja uvek predstavljala prioritet, što pokazuje i inicijativa "mini-šengena". Navedeno potvrđuje i činjenica da je komesar za proširenje i susedsku politiku postavio za cilj da se tokom njegovog mandata bar jedna zemlja pridruži Uniji.
U tom duhu, Beograd daje dobar primer u razvoju regionalnih odnosa, što bi moglo da doprinese boljem integrisanju regiona u evropsku privredu.
"Mađarska podržava proces pristupanja Srbije EU i na političkom i na profesionalnom nivou. Predstavnici mađarske Vlade na svim forumima ističu, bilo da je reč o Briselu, Budimpešti ili Beogradu da Srbija mora što pre da se pridruži EU. Mađarski eksperti pomažu srpskoj administraciji da što pre i efikasnije preuzmu pravne tekovine Evropske unije", kazao je Sijarto.
Mađarska podržava potrebu za otvaranjem novih poglavljaDodaje da Mađarska dosledno podržava potrebu za otvaranjem novih poglavlja o pristupanju jer jedino nakon toga može da se započne istinski posao.
Postoji nekoliko pregovaračkih poglavlja koja je Vlada Srbije pripremila, međutim nisu otvorena, kazao je Sijarto i dodao da je otvaranje poglavlja preduslov da se započnu neophodne reforme.
"Tako da ne vidimo svrhu u postavljanju političkih prepreka na tom putu", poručio je Sijarto.
Ministarka Joksimović je naglasila da će nova vlada Srbije aktivno nastaviti reformski proces, posebno u oblasti vladavine prava, prateći u dobroj meri preporuke iz Izveštaja Evropske komisije u odnosu na novu metodologiju pregovora, koju je Srbija prihvatila, a koja stavlja još veći akcenat na političke kriterijume i politički monitoring.
Očekuje se da bi do kraja godine trebalo da se održi Međuvladina konferencija, na kojoj bi Srbija predstavila svoje rezultate i strategiju za pristupanje EU za narednu godinu.
Sagovornici su konstatovali da odnosi dve zemlje nisu intenzivni samo na polju pristupanja EU, i u tom smislu naveli da Srbija primerno garantuje prava mađarske nacionalne manjine, što je po obostranoj oceni, u zajedničkom interesu.
"Jaka zajednica mađarske nacionalne manjine doprinosi snažnoj Srbiji što produbljuje i jača veze između dve zemlje", saglasni su Sijarto i Joksimovićeva kao i oko toga da tokom istorije, Mađarska i Srbija nikada nisu imale tako bliske međusobne odnose.
Epidemija kovida-19 testirala je globalni međunarodni sistem, ali su Mađarska i Srbija dale odličan primer efikasne saradnje, ocenili su Joksimovićeva i Sijarto i naveli da bi na tim temeljima želeli i dalje da razvijaju odnose dve države jer pored političkih pitanja postoje i mnoge druge oblasti u kojima Srbija i Mađarska mogu da ostvare saradnju.
Sastavni deo te saradnje je razvoj ekonomskih odnosa, a Srbija je već prilično povezana sa evropskom i mađarskom ekonomijom.
Prošle godine bilateralna robna razmena je, u odnosu na prethodnu godinu, beležila godišnji rast za 2,9 odsto, prelazeći time 2,6 milijardi evra.
Bilateralna robna razmena je u prvih sedam meseci 2020. godine, zbog pandemije, opala za samo 4,1 odsto, što je ohrabrujuće.
 
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Češka će organizovati Samit EU - Zapadni Balkan tokom predsedavanja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 16:05

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček i dodao da Češka namerava da organizuje Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja...On je u intervjuu za EWB rekao da bi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.