Mađarska popustila, Britanija poželela sreću ostatku EU

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska popustila, Britanija poželela sreću ostatku EU

Velika Britanija je jedina članica Evropske unije koja je ostala izvan novog sporazuma o jačanju fiskalne unije evropskog bloka, pošto se tokom dana Mađarska predomislila i podržala dogovor. Lideri ostalih članica EU prihvatili su sporazum o primeni strožih fiskalnih mera, kažnjavanju članica koje ih se ne pridržavaju i početku funkcionisanja stabilizacionog fonda. 13.30 - Švedska, Češka i Mađarska posle najnovijih konsultacija spremne su da prihvate sporazum o strožijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fiskalnoj politici, javlja Rojters. Velika Britanija ostala usamljena u protivljenju.

Ovakav ishod dvodnevnog samita u Briselu doneo je neizvesnost na finansijska tržišta, pošto trgovci ne znaju da li će uskoro biti preduzete odlučne mere za suzbijanje krize koja je počela u Grčkoj 2009. godine, a potom se proširila na Portugal, Irsku, Italiju i Španiju.

Pregovori o usvajanju novog sporazuma mogli bi da potraju tri meseca, a u nekim zemljama, poput Irske, za njegovo usvajanje možda će biti potreban referendum.

Britanski premijer Dejvid Kameron insistirao je da njegova zemlja treba da ostane van dogovora o finansijskim regulativama, zbog čega će sporazum koji su predložile Nemačka i Francuska imati status međudržavnog dogovora, a ne dokumenta EU.

"Dvadeset šest lidera podržava ovaj zajednički napor. Oni shvataju da je evro zajedničko dobro", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Kameron je rekao da novi sporazum nije u interesu Britanije i poželeo sreću ostalim članicama EU u njegovoj realizaciji, radi, kako je rekao, stabilizovanja i ekonomskog rasta čitave Evrope.

Od devet članica Unije izvan evrozone, Mađarska, Češka i Švedska su saopštie da će morati da konsultuju svoje parlamente, a ostale su odmah prihvatile sporazum.

Glavne odredbe sporazuma odnose se na ograničavanje godišnjeg struktrnog deficita na 0,5 odsto društvenog proizvoda, primenu automatskih sankcija ako javni deficit premaši tri odsto društvenog proizvoda i unošenje novih pravila u nacionalne ustave.

Izvor iz Evropske centralne banke rekao je Rojtersu da će ova institucija za sada nastaviti da kupuje obveznice članica evrozone i da neće preduzimati dodatne vanredne mere.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.