Lunaček o Haradinaju: EU da pritisne Srbiju da ga oslobode

Izvor: B92, 05.Jan.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček o Haradinaju: EU da pritisne Srbiju da ga oslobode

Beč -- Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je od EU, povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, da izvrši pritisak na Srbiju.

“Zadržavanje zastarelih međunarodnih naloga za hapšenje iz 2004. od Srbije, koja je u dijalogu pod posredovanjem EU sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo”, poručila je ona u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njenim rečima, teško je razumeti zašto je Francuska, kao zemlja koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, uhapsila Haradinaja.

Potpredsednica Evropskog parlamenta apelovala je na šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini, kao i na vlade svih zemalja članica EU, posebno one koje su priznale Kosovo, da jasno stave do znanja Srbiji da zadržavanje zastarelih naloga za hapšenje, kao što je ovaj, moraju biti povučeni.

Lunačekova je podsetila da je Haški tribunal dva puta oslobodio Haradinaja odgovornosti za zločine.

Premijer Vučić izjavio je na konferenciji za medije da će Srbija tražiti njegovo izručenje, kao i da tužilaštvo ima brojne dokaze protiv njega za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Osim toga, Vučić je na pitanje novinara da li postoje pritisci da se Haradinaj oslobodi rekao da na njega i na Srbiju niko ne može da vrši pritiske.

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija u sredu uveče uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Haradinaja na aerodromu Bazel-Miluz-Friburg.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavestile vlasti u Prištini.

Poternicu za hapšenje Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lunaček: EU da izvrši pritisak na Srbiju

Izvor: BKTV News, 05.Jan.2017

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je od EU, povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, da izvrši pritisak na Srbiju da povuče međunarodne poternice, koje smatra zastarelim. .."Zadržavaje zastarelih međunarodnih naloga za hapšenje iz 2004. od strane Srbije, koja je...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.