Lideri EU odbili Mej: Sporazum nije otvoren za ponovne pregovore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU odbili Mej: Sporazum nije otvoren za ponovne pregovore

U zaključcima sa samita u Briselu, lideri EU poručili su da sporazum o izlasku Velike Britanije iz bloka "nije otvoren za ponovne pregovore", uprkos molbi britanske premijerke da se naprave promene kako bi ona mogla da "proda" taj nepopularni sporazum britanskim poslanicima.

Lideri EU su, takođe, obećali da će raditi na brzom donošenju novog trgovinskog sporazuma sa Britanijom kako bi se izbeglo aktiviranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spornih garancija u vezi sa irskom granicom, prenosi AP.

Oni su dodali da je EU odlučna da ubrzano radi na naknadnom sporazumom, koji će do 31. decembra 2020. godine utvrditi alternativne dogovore, tako da ne bude potrebe da se aktivira pitanje granice.

Britanska premijerka je pre samita EU u Briselu ocenila da postoji jasna zabrinutost u Britaniji oko pitanja tzv "zaštitne mreže" koja bi trebao da reguliše granicu između Irske i Severne Irske.

Tusk: Nema više pregovora o izlasku, samo o budućim odnosima

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU i Političke deklaracije o budućim odnosima kao i da namerava da pređe njihovu na ratifikaciju.

"To više nije otvoreno za pregovore", poručio je Tusk i dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.

Tusk je posle obraćanja britanske premijerke Tereze Mej, a zatim i diskusije sa 27 lidera zemlja članica EU, ponovio da Evropski savet ne želi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz EU.

"Evropski savet ponavlja da želi da u budućnosti uspostavi što bliže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je pre moguće, a nakon povlačenja Britanije", poručio je Tusk.

On je naveo da je britanska premijerka informisala EU lidere na samitu u Briselu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Bregzitu. Tusk je naveo i da je Tereza Mej tražila dodatne garancije kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom Parlamentu.

"Evropski savet naglašava da će zaštitna mreža biti upotrebljena samo privremeno i to dok ne bude zamenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbegavanje tzv "tvrde granice" (između Irske i Severne Irske). U tom slučaju EU će se na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamenio zaštitnu mrežu", naglasio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je i na jačanje spremnosti na svim nivoima za povlačenja Velike Britanije iz EU, uzimajući u obzir sve moguće ishode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.