Lideri EU nisu uspeli da usaglase ni zajedničku podsticajnu poruku za Skoplje i Tiranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU nisu uspeli da usaglase ni zajedničku podsticajnu poruku za Skoplje i Tiranu

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) tokom noćašnje rasparave nisu uspeli da se usaglase ni oko teksta koji bi umesto odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijiom poslao pozitivne poruke Skoplju i Tirani, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Rasprava koja je trajala skoro sedam sati završena je potpunim krahom, u nedostatku jednoglasnog stava.

Naime, kako navodi RSE u izveštaju iz Brisela, u jednom trenutku u toku rasprave, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pojavila se ideja da se umesto odluke o otvaranju pregovora izađe s tekstom koji bi služio kao podsticaj za dalje angažovanje oko ovog pitanja.

Nacrt teksta je cirkulisao među delegecijama zemalja članica EU ali na kraju nije naišao na podršku svih lidera.

Prema nacrtu teksta, u koji RSE ima uvid, predviđalo se da se lideri slože da je neophodan novi pristup u procesu proširenja (u skladu sa francuskim zahtevom) a Evropska komisija pozvala bi se da izradi novu strategiju do januara 2020.

"Na toj osnovi, Savet će doneti odluku pre Zagrebačkog samita za Zapadni Balkan u maju 2020. godine", stoji u nacrtu koji nije dobio podršku. Oko ovog nacrta su lideri bezuspešno raspravljali skoro četiri sata.

Raspored snage za i protiv nacrta teksta je bio 25 prema tri, saznaje RSE iz diplomatskih izvora. Francuska je, prema tim izvorima, bila protiv bilo kakve formulacije koja bi imala indikaciju moguće odluke oko proširenja, a Holandija i Danska su se protivile mogućnosti da se pošalje pozitivan signal i za Albaniju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.