Lideri EU: Ohrabrenje Srbiji da nastavi put integracija

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU: Ohrabrenje Srbiji da nastavi put integracija

Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu pristupanja i stabilizacije koje se 18. juna usvojili evropski ministri.
Zaključci su usvojeni bez diskusije lidera Unije, a odnose se kako na proces proširenja tako i na pojedinačni napredak šest partnera sa Zapadnog Balkana i Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Kroz usvojene zaključke Srbija se pohvaljuje i hrabri da nastavi svoj evrointegracioni put, konsoliduje postignuti napredak u oblasti ekonomskih reformi i nastavi jačanje saradnje u regionu.
"Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora", navodi se u zaključcima.
Zaključci konstatuju da je trenutni staus kvo u razgovorima Beograda i Prištine održiv i pozivaju na "što brži nastavak dijaloga".
"Sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da reši sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti", navodi se u tekstu zaključaka za Srbiju.
Srbija se poziva i da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva, borbu protiv korupcije i pranja novca kao i obezbedeđivanje uslova za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.
Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa, a pozitivno je ocenjen i dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi.
Ponavlja se potreba da Srbija tokom procesa pristupanja nastavi usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politike, ali i vizne politike sa EU.
Zaključci o proširenju ponavljaju posvećenost EU procesu proširenja, a od partnera sa Zapadnog Balkana se traži da se više fokusiraju na temeljne reforme, prvenstveno one u oblasti vladavine prava i na usklađivanje svojih politika sa politikama EU sa posebnim fokusom na spoljne poslove.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA TREBA DA BUDU DEO EU: Unija usvojila Zaključke i Strategiju o proširenju

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2019, 11:48

Lideri zemalja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu prstupanja i stabilizacije koje se su 18. juna usvojili evropski ministri...Zaključci su usvojeni bez diskusije EU lidera, a odnose se kako na proces proširenja tako i na pojedninačni napredak šest partnera...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.