Li Mančang: Svaki ugovor važan, podržavamo politiku koju vodi Vučić

Izvor: RTS, 16.Sep.2018, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Mančang: Svaki ugovor važan, podržavamo politiku koju vodi Vučić

Delegacija Srbije otputovala je u Kinu gde će narednih dana biti potpisano deset sporazuma između dve države. Predsednik Vučić će se peti put sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.
O sporazumima koji će biti potpisani, novim investicijama, odnosu Kine i Evropske unije, za Dnevnik je govorio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Deset sporazuma ili ugovora Srbija potpisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Kinom tokom predstojeće posete predsednika Vučića. Šta je, po vašem mišljenju, najvažnije, najteže?
Jedna kompanija hoće da investira u Zrenjaninu. Ta investicija iznosi skoro milijardu američkih dolara. To je ogromna investicija. Tu je i kompanija "Ciđin" koja ima veliko interesovanje i ambiciju da radi sa srpskim prijateljima da oživljava "Bor", ta investicija iznosi 1,4 milijarde američkih dolara. Imamo slučaj "Ikarbusa", iako je ta investicija mala u poređenju s ove dve, ali hoće ovde novu fabriku električnih automobila ili autobusa. Meni je svaki ugovor važan.
Pomenuli ste proizvođača guma koji bi trebalo da gradi fabriku u Zrenjaninu. Da li znate rok kada bi trebalo da počne da se gradi?
Njihova želja je da se što pre krene na terenu. Kao zadnji rok, imajući u vidu neke procedure i dozvole koje treba da se nabave i odobrenje od Vlade Srbije, njihov krajnji rok je u februaru sledeće godine.
Iz Kine su uglavnom u ovaj deo Evrope dolazili krediti. Ta slika se promenila sa Železarom i RTB-om. Da li ta dva posla mogu da budu nagoveštaj investicija koje bi došle iz vaše zemlje?
Kineska kompanija dovodi sa sobom partnere. Ovog puta, mi ćemo takođe potpisati sporazum sa tim partnerom koji snabdeva sirovinama gume. U oktobru će doći još više partnera u Srbiju. Napravili smo veoma važan drugi korak, gde će masovno doći kineska investicija i investirati uglavnom u industriju, u proizvod.
Ne manje važna je i politička saradnja. Kako Kina gleda na pregovore koji se vode u Briselu?
Mi bismo, kao prijateljska zemlja Srbije, bili veoma srećni kada bi između Beograda i Prištine došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Mi podržavamo politiku Srbije koju vodi predsednik Vučić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta da čekamo iz Kine? "U Srbiji hoće novu fabriku e-kola"

Izvor: B92, 16.Sep.2018

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang izjavio je da je, po njegovom mišljenju, važan svaki od 10 ugovora ili sporazuma koje srpska delegacija potpisuje u Kini. On je, ipak, u izjavi za RTS, izdvojio investiciju jedne kineske kompanije u Zrenjaninu, koja iznosi skoro milijardu dolara.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.