Lazarević (CEP): EU da bude smelija, posvećenija i prisutnija u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2020, 20:53

Lazarević (CEP): EU da bude smelija, posvećenija i prisutnija u regionu

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević ocenila je da izveštaji Evropske komisije o kandidatima za članstvo nemaju značaj koji su imali ranije dodajući da su izjave za medije, kako zvaničnika iz regiona, tako i zvaničnika iz EU, mnogo pozitivnije nego što to trenutna situacija zaslužuje.

Govoreći na jednom onlajn panelu u organizaciji briselskog Evropskog centra za javnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << politiku (EPC), Lazarević je rekla da su za "pravilnu analizu" izveštaja potrebni veština i iskustvo da se čita između redova diplomatskih rečenica koje Komisija koristi u tim izveštajima.

"Bojim se da oni koji izveštaj čitaju nemaju sposobnost da to učine", rekla je ona na panelu održanom 22. oktobra.

Lazarević je ukazala i na to da i EU mora biti otvorenija u kritikama koje upućuje zvaničnicima zemalja regiona.

"Nesumnjivo je da nas kritikuju iza zatvorenih vrata, ali, da bi došlo do promena, neophodno je da se to što je tamo rečeno ogleda i u zvaničnim obraćanjima, u izjavama za medije...", rekla je Lazarević.

Takođe je Lazarević izrazila zabrnutost što se u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan ne vide "odgovarajući mehanizmi koji će osigurati da novac završi na pravom mestu, a ne u džepovima korumpiranih političara".

Kako bi se to sprečilo, prema njenim rečima, neophodno je insistirati na transparentnosti – i od strane nacionalnih vlada, i od Evropske unije.

Lazarević je kazala i da je potrebno da EU bude "smelija, posvećenija i prisutnija" u regionu, što uključuje i veću finansijsku podršku.

"Ako smo zaista prioritet Komisije, a ne samo 'stanica na putu svile', potrebni su nam konkretni planovi i mehanizmi koji će pokazati da je to tako", zaključila je programska direktorka CEP.

Na skupu je govorio i direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber koji je ocenio da je objavljivanje izveštaja Evropske komisije ranije bio "događaj" u zemljama kandidatima, a da im se sada ne posvećuje dovoljno pažnje.

Istovremeno je vršilac dužnosti direktora u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Maćej Popovski istakao da pandemija korona virusa nije sprečila da Zapadni Balkan ostane prioritet EU.

On je podsetio da je tokom pandemije doneta nova metodologija proširenja EU, počeo proces otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a Evropska komisija je predložila Ekonomski i investicioni plan koji za cilj ima smanjenje ekonomskih razlika između Zapadnog Balkana i EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Lazarević (CEP): EU da bude smelija, posvećenija i prisutnija u regionu

Izvor: Beta, 23.Okt.2020

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević ocenila je da izveštaji Evropske komisije o kandidatima za članstvo nemaju značaj koji su imali ranije dodajući da su izjave za medije, kako zvaničnika iz regiona, tako i zvaničnika iz EU, mnogo pozitivnije nego što to trenutna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.