Lavrov poručio EU: Samo da ne bude kao s Južnim tokom

Izvor: B92, 15.Jun.2018, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov poručio EU: Samo da ne bude kao s Južnim tokom

Moskva -- Rusija je spremna da snabdeva prirodnim gasom Evropsku uniju putem gasovoda "Turski tok", ali su za to neophodne garancije evropskih vlasti.

"Za Zapadni Balkan može biti interesantan još jedan novi projekat - 'Turski tok'. Spremni smo da sarađujemo na tom projektu i o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome smo više puta govorili. Ako je EU zainteresovana za protok gasa do njene teritorije putem ovog gasovoda, onda su potrebne čvrste garancije Evropske komisije i Evropske unije", izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

Planovi Rusije u energetskoj sferi na prostoru Zapadnog Balkana biće određeni ugovorima sa zemljama tog regiona.

"Ti planovi kompletno i u potpunosti zavise od ugovora postignutih sa relevantnim zemljama. Ako su zainteresovane za dalji razvoj energetske saradnje, onda ćemo im definitivno uzvratiti", poručio je Lavrov.

On je, međutim, naglasio da je odsustvo mešanja spoljnih uticaja jedan od glavnih uslova za uspeh takve saradnje.

"Jedan od ključnih uslova je da ne dođe do veštačkog mešanja u procese dogovaranja o uslovima bilo kog projekta, kao što je to bio slučaj sa 'Južnim tokom'", istakao je Lavrov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.