Lavrov: EU sve svesnija da sukobljavanje s Rusijom ne vodi nikud

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: EU sve svesnija da sukobljavanje s Rusijom ne vodi nikud

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da sve veći broj zemalja u Evropi uviđa da politika sukobljavanja s Rusijom ne vodi nikuda, a istovremeno je upozorio da SAD koriste krizu u dijalogu između Rusije i EU za opasnu vojnu aktivnost nadomak ruskih granica.
Rusija nastavlja da se zalaže za formiranje zajedničkog prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za mir, jednaku i nedeljivu bezbednost i široku ekonomsku saradnju u evroatlantskom i evroazijskom regionu, u interesu svih država bez izuzetka - država unutar i izvan brojnih integracionih udruženja, rekao je Lavrov.

"Tenzije u odnosima između Rusije i Zapada u proteklih nekoliko godina, koje su mnogo koštale međunarodnu stabilnost, nisu naš izbor", naveo je Sergej Lavrov u članku portugalskog lista Publiko.
Istovremeno, istakao je, Rusija sa zadovoljstvom primećuje rastući broj onih u Evropi koji su svesni da konfrontacioni kurs prema Moskvi nema perspektivu, koji teže pragmatičnoj politici i ne žele da žrtvuju dobrobit svojih građana i mirnu budućnost zajedničkog evropskog doma zarad uskih interesa i ambicija vanregionalnih igrača, prenosi Tas.
Lavrov je izrazio nadu da će mudrost i običan zdrav razum konačno prevladati i da će odnosi između Rusije i EU biti obnovljeni na temeljima dobrosusedstva, poštenja, predvidljivosti i otvorenosti.
U istom članku, šef ruske diplomatije je upozorio da SAD koriste krizu u dijalogu između Rusije i EU, naročito povodom ukrajinske krize, za opasnu vojnu aktivnost u blizini ruskih granica.
"SAD koriste situaciju razularenom trkom u naoružanju u našem susedstvu gde, nadamo se svi, nema mesta za novi hladni rat", rekao je Lavrov.
Bezbednost ljudi u Evropi "postaje talac politike koja unosi razdor, a koja je vođena s druge strane okeana", zaključio je šef ruske diplomatije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.