Izvor: RTS, 01.Mar.2021, 10:02

Lajčak počinje balkansku mini-turneju, prva stanica Priština

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas počinje balkansku mini-turneju, tokom koje će posetiti Prištinu, Beograd i Podgoricu.
Miroslav Lajčak će u Prištini boraviti od 1. do 3. marta, a potom putuje u Beograd.

Iz sedišta kancelarije EU u Prištini saopšteno je prošle nedelje da Lajčak planira da se sastane sa političkim liderima svih partnera sa Zapadnog Balkana, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sa predstavnicima EU na terenu.
Najava susreta sa političkim liderima znači da će, iako to još nije potvrđeno, da se sastane sa liderima stranaka koje su osvojile mandate u novom sazivu kosovske skupštine. Po toj logici mogli bismo da očekujemo susrete sa Aljbinom Kurtijem, koji je medijima juče sam potvrdio sastanak sa predstavnikom Evropske unije za dijalog.
Za očekivati je Lajčakov susret sa vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, sa Avdulahom Hotijem, odlazećim premijerom, Enverom Hodžajem iz Demokratske partije Kosova, možda i Ramušom Haradinajem, te predstavnicima Srpske liste.
U mandatu predstavnika Evropske unije Lajčak je pokrenuo dijalog Beograda i Prištine, ali za sada bez opipljivih rezultata.
Lajčak je kao posrednik dva puta boravio u Prištini, a najviše bure izazvao je u oktobru prošle godine, kada je iz Prištine otišao u Beograd i tamo izjavio da ustav nije sveto pismo i da ako se dogovaraju o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu.
To Lajčak u Prištini do sada nije javno izgovorio, pa je moguće da će od sagovornika biti upitan da objasni šta bi promena ustava na Kosovu značila.
Lajčak u Prištini tokom treće po redu posete nema sagovornike što se dijaloga tiče. Nova vlada i skupština nisu formirane, a ljudi iz odlazeće vlade neće biti na čelu nove. Vjosa Osmani iako ima mandat vršioca dužnosti kosovskog predsednika nema kredibilitet da pregovara o budućnosti dijaloga.
Stoga se ovde ocenjuje da je poseta Lajčaka više upoznavanje sa stavovima onih za koje se očekuje da formiraju buduću vladu, pre svih Aljbina Kurtija, koji je do sada javno govorio da mu dijalog nije prioritet, ali i da treba razmotriti sve do sada postignute sporazume u Briselu.
Lajčak u Prištini ne očekuje konkretne dogovore o nastavku dijaloga, ali će svakako biti korisno da iz prve ruke čuje šta su zaista planovi onih od kojih se očekuje formiranje nove vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.